Lumoavan tyylikäs Lous and the Yakuza

 

Lous and the Yakuza, 24-vuotias kongolais-belgialainen artisti, jonka debyyttisingle Dilemme julkaistiin 2019, ja debyyttialbumi Gore syksyllä 2020. Musiikissaan artisti yhdistelee silkinpehmeästi R&B:hen poppia, hip-hopia ja trap-vivahteita, sekä sekoittelee lauluun myös ja rap-elementtejä.

 

Lous and the Yakuzan Gore-albumi oli timanttinen löytö, johon törmäsin sattumalta sen julkaisun aikaan. Rakastuin sekunneissa Lous and the Yakuzan musiikin kepeään, mutta samalla tummasävyiseen ja koskettavaan tunnelmaan, vaikka en ymmärtänyt kappaleiden sanoista mitään. 

Kongossa syntynyt artisti nimittäin viestii musiikissaan ranskaksi, joka on valitettavasti kieli johon itselläni ei ole minkäänlaista kosketuspintaa. Dilemme-kappale hurmasi minut kielimuurista huolimatta heti ensikuulemalta,  sillä musiikin voima voi näemmä kantaa läpi kielimuurienkin. 

Nopea googletranslateilu kertoi, että kappaleellaan artisti unelmoi siitä, että jos voisi, asuisi yksin kaukana kaikista murheista ja ongelmista.

 

 

Lous and the Yakuza, oikealta nimeltään Marie Pierra Kakoma, syntyi Kongon demokraattisessa tasavallassa 1996. Hänen vanhempansa olivat menestyneitä lääkäreitä hänen syntymänsä aikaan; isä oli gynekologi sekä aktivisti ja äiti oli lastenlääkäri. 

Kongon toisen sodan aikana, noin kaksi vuotta Kakoman syntymän jälkeen, hänen äitinsä vangittiin valtion etnisten jännitteiden kasvaessa ruandalaisuutensa vuoksi. Kuukausien vankeuden jälkeen Kakoman äiti vapaudettiin ja häntä kehoitettiin poistumaan maasta välittömästi. Hän pakenikin Belgiaan ottaen mukaansa nuorimman lapsensa, mutta joutui jättämään Kongoon kolme muuta lastaan, mukaanlukien Kakoman.

Kakoma ja loput hänen sisaruksensa seurasivat äitiään Belgiaan pari vuotta myöhemmin vuonna 2000, mutta heidän isänsä jäi Kongoon. Perhe asettui myöhemmin Ruandaan, mutta lopulta palasi Brysseliin vuonna 2011.

 

 

Kakoma kiinnostui syvästi musiikista jo nuorella iällä kasvaessaan ympäristössä, missä soi erityisesti eurooppalainen klassinen musiikki − Mozart, Chopin, Vivaldi ja Beethoven, joista Kakoman isä oli erityisen kiinnostunut. Kakoma alkoi kirjoittaa omaa musiikkiaan jo 7-vuotiaana, mutta nuoresta iästään huolimatta hänen luomansa runot, kirjat ja laulut olivat täynnä surua, kuolemaa ja tragediaa. Myöhemmin Kakoma kertoo sen olleen osa niitä hylkäämisen tuntemuksista, jotka olivat syntyneet niinä vuosina, joina hän oli erossa äidistään tämän ollessa vangittuna.

Koko perhe muutti Belgiaan Kakoman ollessa 15-vuotias, ja hän alkoi kirjoitella kirjeitä Columbia Records -levy-yhtiölle toivoen, että levy-yhtiö kiinnittäisi hänet rosteriinsa. 18-vuotiaana hänen vanhempansa kuitenkin päättivät etteivät enää voi tunnustaa häntä tyttärekseen, koska hän ei halua olla lääkäri, vaan laulaja. Vuotta myöhemmin he potkaisivatkin hänet ulos kotoa. 

Sitä seurasi kodittomuuden kausi, jona Kakoma asui useita kuukausia kadulla, asettuen kuitenkin lopulta lopulta musiikkistudiolle, jossa hän sekä nukkui, että äänitti musiikkiaan, samalla kun matkusteli ympäri lähiseutua erilaisten pikkutöiden perässä. Seuraavan kolmen vuoden aikana Kakoma äänitti  yhteensä 52 kappaletta, joista syntyi yhteensä seitsemän EP:tä.

 

 

Kakoman löysi lopulta hänen managerinsa Miguel Fernandex, joka ihastui Kakoman netissä julkaisemaansa materiaaliin. Debyyttisingle Dilemme julkaistiin syksyllä 2019, ja se nosti Kakoman heti hieman suuremman yleisön tietoisuuteen saadessaan hieman viraalia nostetta. Dilemme striimasi yli 10 miljoonaa kertaa Spotifyssa ja keräsi 3,8 miljoonaa katselukertaa YouTubessa. Kappaleen musiikkivideon on ohjannut Wendy Morganin, ja se esittelee Kakoman monenlaisia identiteettejä eri ympäristöissä, kuvaten hänen elämänsä siirtymäkohtia esimerkiksi Kongossa ja Belgiassa.

Artistinimi Lous and the Yakuza on anagrammi hänen musiikilliselle intohimollensa soulille, ja se on yhdistetty nimessä sanaan Yakuza, mikä viittaa järjestäytyneeseen rikollisuuteen Japanissa. Se on hatunnosto artistin työryhmään, joka mahdollistaa artistin menestymisen parrasvaloissa. Kakomalle on ollut tärkeää, että se tulee ilmi heti artistinimestä asti. 

Lous and the Yakuza on erottuva ja äärimmäisen tyylikäs tuulahdus modernissa musiikissa, ja artissa viehättää hurmaavan musiikin lisäksi myös loppuun mietitty visuaalinen ilme, joka kerta toisensa jälkeen toteutuu niin musiikkivideoilla kuin artistin live-esiintymisissä. Lisäksi silkinpehmeiden rytmiensä keskellä Lous and the Yakuza puhuu biiseissään raaoista aiheista, kuten raiskauksista, prostituutiosta, yksinäisyydestä ja kolonialismista. Artisti ei pelkää ottaa kantaa tai kertoa oman elämänsä kipupisteistä, ja se tuo myös hänen artistisuuteensa tietynlaista syvyyttä.

 

Lous and the Yakuza:

1 Comment

  • Reply Sus' 02/2021 at 10:19 pm

    Terve! Jos haluat esitellä musamakuasi ja ehkä löytää jotain uutta niin voisit osallistua Lauantain Klassikoihin?
    https://fresh.inlinkz.com/party/33e9000b32bd4b9696d19258035b13c3 tuolla viimeisin, tule mukaan niin saa lisää vaikutteita!

  • Leave a Reply

    This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.