Noin viikon biisit #53

Noin viikon biisit esittelee uutta musiikkia, varteenotettavia tulokkaita, sekä muita Musiikkiblogin tämän hetken suosikkeja. Soittolista päivittyy viikonloppuisin ja postaussarja nostaa mielenkiintoisia artisteja sekä kappaleita noin kerran viikossa, eli silloin tällöin, eli emme oikeastaan osaa sanoa milloin.

 

Helena Routa – millaisista tytöistä sä tykkäät

Tämä biisi herätti huomioni Spotifyn katalogista heti julkaisunsa kynnyksellä. Kiinnostuin valtavasti tästä uudesta artistista, josta striimauspalvelun artistisivu ei vielä kamalasti mitään kertonut, jättäen samalla artistikuvan ihanan mystiseksi. Biografiassaan artisti kuvailee itseään yksinkertaisesti “sun lokaaliksi Bridget Jonesiksi.” 

Kappale sekoittelee tummasävyistä elektronista poppia melodisiin trap-viboihin flirttaillen samalla kevyesti hip hop-vivahteiden kanssa. Millaisista tytöistä sä tykkäät on Helena Routan debyyttisingle sekä itsenäinen julkaisu; etenkin näiden tietojen valossa kappale on poikkeuksellisen vakuuttava ja erottuu positiivisesti monista debyyttijulkaisuista. Helena Routan ensimmäinen EP julkaistaan syksyllä.

 

ez – All Good

Ez on tamperelainen nuori artisti, joka haluaa omalla soundillaan tuoda ihmisille erilaisia kuuntelukokemuksia. Hän toivoo pystyvänsä tuomaan Suomen musiikkiskeneen jotain uutta ja tuoretta, eikä halua lokeroitua ainoastaan yhteen tiettyyn genreen. Uudella All Good -biisillä, sekä viime vuonna julkaistulla OK-biisillä kuullaan R&B:lle ominaista koruilevaa laulantaa ja syviä biittejä. Suomen mainstream-kentällä lähes yksinoikeudella saman tyylistä tuotantoa voi kuulla Evelinan uudessa Def Jam Recordingsin kautta julkaistussa tuotannossa, ja maailmalla soundia dominoi esimerkiksi Ariana Grande.

Ez on ollut lapsesta asti innokas musiikinkuluttaja, mutta alkoi vasta reilu vuosi sitten tehdä itse musiikkia, julkaisten sitä nyt myös muiden kuunneltavaksi. Artisti kertoo musiikin olleen aina selkeä polku, mutta lähivuosien aikana oma imago sekä visio ovat kehittyneet syvemmin ja kunnianhimoisuus ja suuret tavoitteet ajavat jatkuvasti uuden musiikin syntymistä. 

 

Lili & Luna – Kolme kaljaa ja kaupunkiin

Lili & Luna on uusi country-duo, jonka debyyttisinglellä maalailevat lyriikat lyövät kättä kauniiden melodioiden ja harmonioiden kanssa. Duo onkin kenties osa orgaanisen soundin nousua, jolle tuntuu olevan kovasti kysyntää. Viime vuosina muita vastaavan soundin varassa nousseita artisteja ovat mm. Ida Paul & Kalle Lindroth, Maustetytöt ja Younghearted. Myös Taylor Swift julkaisi perjantaina uuden Folklore-albuminsa joka nojaa merkittävästi perinteisempiin soundeihin kuin edeltäjänsä. 

Lilin ja Lunan, tuttavallisemmin Sanni Savolaisen ja Leena Tirrosen, tuottajana toimii Joel Melasniemi ja yhdessä kolmikko on kirjoittanut kappaleita pian puolentoista vuoden ajan. Yhtyeen ensimmäinen single Kolme kaljaa ja kaupunkiin kertoo nimensä mukaisesti siitä kuinka kolme olutta on juuri se määrä, jonka pystyy juomaan, että kykenee vielä pyöräilemään 15 kilometrin matkan maatilalta kaupunkiin.

Yhtye on kotoisin Kouvolasta, jossa kaksikko treenaamisen ohella viettää aikaa ystävänsä maatilalla hevosten, vuohien, lehmien ja kanojen kanssa. Lännenratsastusta harrastava Sanni on Leenan siskontyttö ja kaksikko on aina musisoinut yhdessä. Molemmat rakastavat countrya ja folkia, jota Leena on kuunnellut aina ja pienestä pitäen soittanut myös Sannille.

 

 

Musta Valo – Kaikki mun ystävät

Tummasävyistä ja tanssittavaa post-poppia tekevä Musta valo julkaisi perjantaina koronakevään pettymysten ja eristyksen innoittaman musiikkivideon biisilleen Kaikki mun ystävät. Videolla laulaja-kitaristi Lauri-Matti Parppei kuluttaa aikaa yksinään talossa metsän keskellä, odotellen ystäviään kylään.

Biisi esittelee sellaista suloisen raakaa tunnelmaa, joka muistuttaa etäisesti ajasta joskus edellisellä vuosikymmenellä, kun kaikilla oli raitapaita ja ihkuboksiin kirjoitettiin, kuinka Pikku Huopalahden talot ovat niin kuin keksipaketteja. Ne olivat hyviä aikoja.

Uusi albumi Tuleville sukupolville julkaistiin maaliskuussa juuri koronarajoitusten astuessa voimaan. Samalla suunniteltu kiertue peruuntui, kun maailmassa oli äkkiä huomattavasti tärkeämpiäkin uutisia. Musta valo soittaa levyn julkaisukeikan Helsingissä Bar Loosessa 29. heinäkuuta. 

 

Cledos – KILO feat. Gettomasa

Cledos on noussut räjähdysmäisesti vain muutamassa vuodessa Suomen musiikkikentän keskiöön yhdeksi kiinnostavimmista uuden aallon rap-artististeista. Vuonna 2017 julkaistua, viraali-ilmiöksi noussutta, Töis-debyyttisingleä on seurannut mm. useampi platinasingle tai platinarajaa lähentelevä single, kaksi Emma-ehdokkuutta ja useat yhteistyöt maamme eturivin artistien kanssa.

Cledos on sittemmin ehtinyt julkaista kaksi EP:tä; Alo EP:n sekä Boboff Tape -EP:n, joiden myötä artisti on noussut etenkin nuorten suosioon, sekä kasvattanut erityisesti mainettaan poikkeuksellisen mainiona live-esiintyjänä ympäri Suomen festareita.

Cledosin valtavan odotettu debyyttialbumi Ceissi Ilmestyy vihdoin pian 14. elokuuta ja on jo ennakkotilattavissa Levykauppa Äxästä. Sillä kuullaan oletettavasti edellisen EP:n jälkeen julkaistut sinkut PIDÄKII, TÄN KAA, KYSYMYS ja uutuus KILO, kaiken kaikkiaan albumin odotetaan sisältävän kymmenen raitaa.

Cledos yllätti monet viime vuonna uudella soundillaan; aiempi PME Recorcsin kautta julkaistu tuotanto oli huomattavasti genrelleen uskollisempaa kuin uusi, Warner Musicin kautta julkaistu musiikki. Nyt, useamman biisijulkaisun myötä alkaa kuitenkin muodostua kuva siitä, että Cledos on tutkimusmatkalla etsimässä laajempaa käsitystä omasta artistiudestaan, kuin mitä aiemmat EP:t ovat pystyneet antamaan. Se on yleensä hieno polku, jonka toivoisi jokaisen artistin kulkevan.

Itselleen ominaisesti, Cledos julkaisi myös törkeen kovan musiikkivideon tukemaan uutta KILO-sinkkuaan. Biisillä vierailee myös Gettomasa ja videon on ohjannut kaverikarim.

 

 

Heviteemu – apua

Modernia poppia tekevä Heviteemu on 22-vuotias turkulainen, sittemmin helsinkiläistynyt artisti, jonka musiikki on ottanut vaikutteita 2010-luvun emokulttuurista. Debyyttisinglellään apua Heviteemu yhdisteleekin kevyttä tuotantosoundia synkempään tematiikkaan, mikä onkin ollut ominainen piirre tämän vuosituhannen emomusiikissa. Kappaleen loppupuolelle sijoittuva elektroninen droppi tekee biisistä kuitenkin modernin ja tuo sen tähän päivään.

Heviteemu on aloittanut rumpujen soiton metallibändissä jo 6-vuotiaana ja myöhemmin elämässä läsnä on erityisen vahvasti ollut myös kitaran soittaminen ja laulaminen brittiläisen pop rock -musiikin innoittamana. Suurimmiksi musiikkivaikutteikseen hän mainitsee 2010-luvun emomusiikin ja -kulttuurin sekä muun muassa The 1975, Bring Me the Horizon ja Bon Iver -yhtyeet.

Ennen omaa sooloprojektiaan Heviteemu on ehtinyt luoda uraa tehden musiikkia useille suomalaisartisteille, ja hänen kädenjälkensä tuottajana ja biisinkirjoittajana kuuluu mm. Costeen, JVG:n, Mouhousin, Anssi Kelan, Leon ja Pete Parkkosen kappaleilla. Sooloprojektin tiimoilta uutta musiikkia on valmiina runsaasti ja sitä tullaan julkaisemaan ahkeraan tahtiin nyt julkaistun debyyttisinglen jälkeen.

 

JAG – Back to me

Kokenut helsinkiläinen enkkuräppäri JAG on julkaissut uuden musiikkivideon Back To Me -nimiseen biisiin. Kappale on alkuvuodesta julkaistun Real Talk EP:n päätösraita, jonka ysärihenkisestä tuotannosta vastaa Bluf. Video kuvattiin legendaarisessa The Thing -levykaupassa Brooklynissa, sekä Helsingin Mascotissa EP:n julkkareissa.

Noin 15 vuotta kestäneen uransa aikana vanhan koulukunnan hip hop -soundeilla leikittelevä JAG (Jens Grönholm) on mm. esiintynyt lämppärinä Ice Cubelle, Apollo Brown & Skyzoolle ja Looptroop Rockersille, sekä kiertänyt esiintymässä ympäri Eurooppaa. Kaikesta tästä huolimatta pääosin englanniksi musiikkia tekevä JAG on pysynyt poikkeuksellisen hyvin isolta yleisöltä piilossa. 

Uransa alusta asti omakustanteisesti musiikkiaan julkaissut JAG on pysynyt omalla polullaan, tarjoten ysärivaikutteista boom bap -soundia sitä janoaville vuodesta toiseen. Tulevaisuudessa JAGilta on luvassa myös suomenkielistä musiikkia.

 

 

Elias Kaskinen – Beibe

Elias Kaskisen uusi soolosingle yllätti. Se muistutti hämmentävästi jotain kovin tuttua soundia jostain 90-luvulta, mutten yrittämälläkään saanut aivan kiinni, että mistä. Yllättävää kyllä, ei tämä kaukainen muisto kuitenkaan tunnu sijoittuvan ysärin kultaiselle poikabändiaikakaudelle kuten voisi odottaa, vaan nojaa enemmän jonnekin sinne Bailando-Alice DJ-etelän yöklubit-akselille. Allekirjoittanuthan tunnetusti kuitenkin rakastaa ikuisesti ysäriä kokonaisuudessaan joten parasta kaikki tyynni.

Kaskisen soolodebyyttisingle Tanssii pöydäl julkaistiin muutama kuukausi sitten, ja se esitteli artistista modernimman pop-puolen kuin mitä soundiltaan orgaanisemmassa Elias Kaskinen & Päivänsankarit -yhtyeen riveissä oli totuttu kuulemaan. Beibe on toinen single Eliaksen tulevalta sooloalbumilta, jonka tuotannosta vastaa huipputuottaja Joonas Angeria.

 

Sakea Ilta – Mustikkahuulet

Jyväskylästä on hiljalleen kasvanut jonkinlainen uuden musiikin ihmekehto, ja sieltä ponnistaa myös jyväskyläläinen nelihenkinen poprock-bändi Sakea Ilta. Uusi biisijulkaistu Mustikkahuulet ilahdutti, sillä siitä tuli kaukaisesti fiilis edesmenneestä PMMP:stä, joka on tietenkin ihana fiilis. Tuo fiilis syntyy pääosin yhtyeen vokaaleista ja vapaasta tunnelmasta, mutta muutoin Sakea Ilta on soundiltaan merkittävästi erilainen. PMMP, but make it funk.

 

Noin viikon biisit 2020

Noin viikon biisit esittelee uutta musiikkia, varteenotettavia tulokkaita, sekä muita Musiikkiblogin tämän hetken suosikkeja. Soittolista päivittyy viikonloppuisin, ja postaussarja noin kerran viikossa, eli silloin tällöin, eli emme oikeastaan osaa sanoa milloin. Seuraa soittolistaa Spotifyssa tästä.

 

No Comments

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.