Näin tuet suomalaista musiikkikenttää juuri nyt

Samalla, kun Suomen talouden iso kuva on jumissa, myös kulttuuriala on isoissa vaikeuksissa. Tapahtumien peruminen koko kesältä voi johtaa pahimmillaan jopa 150 miljoonan euron tulojenmenetyksiin. Moni yksinyrittäjä ja tapahtumajärjestäjä on laittanut suuria summia kiinni tilaisuuksiin, joiden kulut lankeavat maksettaviksi, mutta joista ei kokoontumiskiellon takia tule tuloja.

 

Koronan vuoksi myös fyysinen levymyynti osittain hankaloituu, samalla kun audiovisuaalisten tuotantojen väheneminen tulee näkymään tulevassa tekijänoikeustulojen kertymässä, mikä tulee näkymään taiteilijoiden tilipusseissa etenkin ensi syksynä ja vaikuttamaan pitkälle ensi vuoteen. Ihan kaikesta biisien striimaamisestakaan ei kilahda tekijän tilipussiin kuin senttejä, mutta monet striimausluvut tarjoavat toki muuten tärkeää dataa, josta voi olla artistille hyötyä jatkossa.

Kaupallisten TV- ja radiokanavien mainosmyynnin, sekä taustamusiikin käytön vähentyminen heijastuu samanaikaisesti tekijänoikeustuloihin ja sitä kautta kaikkien muusikoiden, tuottajien, säveltäjien ja musiikintekijöiden ja musiikkikustantajien tuloihin. Radiosoitoista kertyy edelleen tekijänoikeuskorvauksia, ja nyt olisi hyvä suunnata tulot kohti ahdingossa olevaa suomalaista musiikkialaa. Osa radiokanavista onkin tähän tarttunut, ja kallistunut yhä useammin kohti kotimaista musiikkia.

”Sellainen osallistuminen ja positiivinen asenne on kaikille hyväksi, kompataan, osallistutaan ja tykätään artistien tekemisistä heidän someissa ja levitetään muutenkin biisejä ja hyviä viestejä heistä. Sillä on varmasti merkitystä!”,  kommentoi Satu Snellman Universal Musicilta.

 

Näin tuet suomalaista musiikkikenttää juuri nyt

 

Osta musiikkia ja merchandisea

Nyt on kaikista otollisin aika ostaa itselle tai vaikkapa lahjaksi oman suosikkibändin levyjä, paikallisen teatterin kangaskasseja, idolin logolla varustettuja huppareita tai jopa varata yksityiskeikan ensi tulevaisuuden synttäribileisiin (kts. alta Mesenaatti). Levyjen ja merchandisen kotiuttaminen tässä tilanteessa on myös siinä mielessä sopivaa, että huppareista ja paidoista on iloa ja hyötyä karanteenissakin.

Jos taas ei tahdo ostaa mitään fyysistä, biisejä voi ostaa myös digitaalisena. Lisäksi tärkeää on myös muistaa, että vaikkei suoranaista maksua artistille pystyisikään antamaan, myös pelkkä musiikin kuuntelu, lemppareiden jakaminen vaikkapa ystäville, ja yleinen hyvän sanan levittäminen on tärkeää, vaikkei se toisikaan välitöntä taloudellista tukea musiikin kentälle.

”Oheistuotteiden ja fyysisten julkaisujen ostaminen on erittäin hyvä ja suora tapa tukea artistia ja tässä tapauksessa myös indie- eli yksityisomisteista pienlevy-yhtiötä”, kommentoi Saara Everi PME Recordsilta.

”Tottakai musiikin, sekä vanhan että uuden kuuntelu näinä aikoina on se, mitä artistit toivovat erityisen paljon. Vuorovaikutus, palautteen anto ja tukeminen sekä henkisesti että suoraan tuotteita tai musiikkia ostaen ovat tärkeitä. ”

 

Levyjä ja merkkuja myyvät mm.

 

Osta lippuja ja katso livestriimejä

Kyseltäessä Suomen johtavat tapahtumajärjestäjät kannustavat nyt erityisesti ostamaan lahjakortteja, sekä vahvistavat, että parhaiten tällä hetkellä voi tukea tulevien keikkojen lippuja ostamalla ja lippupalautukset väliin jättämällä. Lisäksi esimerkiksi monien peruuntuneiden kesän festareiden liput käyvät sellaisenaan myös ensi vuonna.

Toistaiseksi kriisissä olevat keikkajärjestäjät ja muut tekijät ovat tarttuneet poikkeusolojen syntyessä nopeasti tuumasta toimeen, ja viime viikkojen aikana aihekeskustelun keskipisteeksi onkin musiikkialalla noussut nopeasti konserttien livestriimaus. Suuret panostukset keikkojen striimaukseen ovatkin hyvin todennäköisesti alaa peruuttamattomasti muokkaava ilmiö, joka saattaa viedä livemusiikin kokonaan uudelle tasolle.

Esimerkiksi Idan & Kallen levyjulkkarikeikka striimattiin suoraan tyhjästä Helsingin Jäähallin Blackboxista, ja virtuaaliselle keikalle myytiin huimat 2000 lippua (eli tässä tapauksessa katseluoikeutta)! Duon todellinen, fyysinen keikka Black Boxissa oli aiemmin jouduttu siirtämään koronaviruksen vuoksi toukokuusta lokakuulle.

Itse olen kuluneiden kuukausien aikana katsellut keikkoja mm. Lauvilta, John Legendiltä, Aleksanteri Hakaniemeltä, The Soundsilta, Idalta & Kallelta, ja Sofalta. Myös esimerkiksi YleXPop vuosimallia 2020 toteutetaan virtuaalisena. Nyt onkin siis poikkeuksellinen mehukas mahdollisuus nähdä niin pienempiä kuin isompiakin artisteja soittamassa keikalla ilman, että itse tarvitsee siirtyä omalta kotisohvalta.

Kaikki tapahtuvista striimikeikoista eivät ole maksullisia, vaan jotkut tahot ovat striimanneet keikkojaan ilmaiseksi esimerkiksi somessa tai erinäisten palveluiden kautta. Livenationilta kommentoidaankin, että kuitenkin myös ilmaisten striimikeikkojen katselukerrat ovat arvokkaita, sillä niistä jäävä data on sen jälkeen saatavilla ja merkitsee järjestäjälle paljon, sekä voi edistää artistin uraa tulevaisuudessa.

Jotkut palvelut taas ovat tarjonneet suoraan mahdollisuuden osoittaa tukensa valitsemallaan summalla, tai joillekin keikoille taas voi ostaa oman lipun ihan tavalliseen tapaan esimerkiksi Ticketmasterista. Striimikeikkojen liput ovat luonnollisesti huomattavasti halvempia kuin tavallisten keikkojen, ja vaikka summat saattavatkin olla keikkalipuiksi alhaisia, ne ovat silti merkittäviä artisteille ja tekijöille.

 

Mm. seuraavat palvelut tarjoavat keikkoja suoraan omalle näytölle:

 

Ryhdy mesenaatiksi

Mesenaatti tarkoittaa taiteen, taiteilijoiden ja joskus myös tieteenharjoittajien taloudellista tukijaa. Tuki voi olla suoria lahjoituksia ja erilaisia stipendejä tai taiteilijan teosten ostamista tai tilaamista riittävän tulotason turvaamiseksi.

Mesenaatti.me on Suomen suurin yhteisörahoituspalvelu, jossa voi itse ryhtyä mesenaatiksi. Sivustolle nopealla aikataululla viritetty Korona Aid tarjoaa mahdollisuuden lahjoittaa rahaa hankkeisiin suoraan tapahtumajärjestäjille, esiintyville taiteilijoille, catering-yrittäjille, baareille, freelancereille ja muille pienyrittäjille, joiden tulot ovat koronatoimien vuoksi romahtaneet.

Lahjoituksia keräävät tahot tarjoavat erilaisia vastikkeita saamilleen rahoille; esimerkiksi Tampereen Vastavirta-Klubi myy kultalaatoitettuja nimikkopaikkoja pöytiinsä, levyjä, ja ennakkolippuja, kun taas urbaanin musiikin artisti Ruma tarjoaa esimerkiksi kiitoskortteja ja kiitosbiisejä, tai artistin voi jopa buukata valmiiksi keikalle hamaan tulevaisuuteen.

Kulttuuriala pyörii kovasta työstä ja intohimosta, ja se on monen sydämen asia. Uskon, että tämän blogin lukijoista se on kenties meidän kaikkien sydämen asia. Nyt jos koskaan olisikin tärkeää antaa omien resurssiensa mukaan mahdollisimman paljon tukea niille taiteilijoille, jotka ovat omilla visioillaan tuoneet iloa meille.

 


Lähteet:

 • Teosto
 • MusicFinland
 • Kommentit: Universal Music Finland, Fullsteam, LiveNation, PME Records, Warner Music Finland

5 Comments

 • Reply Joanna / Musiikkiblogi.fi 04/2020 at 10:38 am

  Tiedätkö muita tapoja, joilla voisi tukea musiikin ja kulttuurin tekijöitä? Musiikkiala työllistää valtavasti ääniteknikoita, valomiehiä, tuottajia ym. tekijöitä, joita olisi myös hyvä tukea. Kommentoi alle, jos haluaisit lisätä jotain postaukseen! Voit myös lähettää sähköpostia osoitteeseen joanna (at) musiikkiblogi.fi!

 • Reply Anonyymi 05/2020 at 11:20 am

  miten musiikkiblogia voi tukea? 😺

  • Reply Joanna / Musiikkiblogi.fi 05/2020 at 11:24 am

   Ihanasti ajateltu! ❤

   Musiikkiblogi pyörii sinänsä ilman taloudellista tukea, eikä siinä mielessä tarvitse tässä poikkeustilanteessa erityistä apua. Kaikenlainen Musiikkiblogin sisällön seuraaminen kuitenkin on aina paras tapa tukea tätä blogia! 😊Eli esimerkiksi Musiikkiblogin seuraaminen facebookissa ja Instagramissa, sekä Musiikkiblogin soittareiden seuraaminen Spotifyssa! Linkit näihin löydät sivuston oikeasta ylälaidasta. 🙏

 • Reply Sari 02/2021 at 8:00 am

  Tämä korona on kyllä varmasti iskenyt rankasti varsinkin kulttuurialaan. Itselläkin oli varattuna liput useammalle festarille ja keikalle viime kesänä, mutta kaikki peruuntui. Kiva kun osan tapahtumista striimaaminen on mahdollista. Niitä on jonkun verran tullut katseltua täältä Kuopiosta käsin. On kyllä tärkeää, että tuemme muusikkoja ja muita esiintyjiä.

  • Reply Joanna / Musiikkiblogi.fi 02/2021 at 11:14 am

   No niinpä! 100%!

  Leave a Reply

  This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.