Genreistä vapautunut Mikael Gabriel esittäytyy

Vielä vuosi sitten Mikael Gabriel oli “suunsoittaja ja nettitrolli.” Nyt hän on seesteinen kolmekymppinen, joka pelaa golfia, eikä halua olla enää räppäri. 

Vuosi sitten Mikael Gabriel julkaisi elämänkertansa Alasti, minkä jälkeen hän jäi tauolle kasvaakseen ihmisenä ja artistina. Viime viikonlopunna, lähes päivälleen vuotta myöhemmin oli aika palata. Areenana toimi Uuden Musiikin Kilpailu, jossa uudistuneiden artistien ensinäyttöjä on nähty aiemminkin mm. Antti Tuiskulta, sekä Anssi Kelalta.

Uusi kappale Löytäjä saa pitää on soundiltaan ilmava ja lempeä, mikä tuntuu suureltakin uudistukselta Mikael Gabrielin brändille, vaikka ei lopulta soundillisesti eroakaan ihan hirveästi artistin viimeisimmistä julkaisuista. Löytäjä saa pitää sopisi mutkattomasti viimeisimmän vuonna 2018 julkaistun Ääripäät -albumin jatkeeksi, ja myös ennen taukoa julkaistu Lennokki mukailee samankaltaista rauhallisempaa soundia, vaikka kappaleen teema olikin hieman ahdistavampi ja mukana kuultiin vielä myös räppiä. 

Löytäjä saa pitää on leijaileva ja pelkistetty, läpikotaisen rehellinen popraita. UMK-esityksessään Mikael Gabriel on niin ilmeetön ja rauhallinen, että välillä melkein tuntuu ettei tunne ei välity. Toisaalta se johtunee siitä, ettei Mikael Gabriel enää yksinkertaisesti ole niin päällekäyvä artisti, kuin mitä on totuttu näkemään. Aiemmin kasvoilla esitysten aikana välähtäneet tunteet ovat usein ehkä olleet vihaa tai surua. Uusi lepoilme huokuukin rauhaa, ja sitä on tottumuksen vuoksi ensin vaikea vastaanottaa.

Silti havahdun kesken esityksen siihen, että huomaan liikuttuneeni kyyneliin. Löytäjä saa pitää on loppujen lopuksi kevyttä muotoaan huomattavasti koskettavampi teos. Se on rakkauslaulu kenties sielunkumppanille, joka tuo rauhaa, tai ehkäpä sille oikealle, joka odottaa tuolla jossain vielä löytämistään. 

UMK-esityksen lopussa Mikael Gabriel kohtaa itsensä. Olisiko Löytäjä saa pitää kuitenkin laulu itselle? Kuinka huumaavaa olisikaan löytää itsensä, ja vieläpä muistaa pitää siitä kiinni. Pitää itseään hyvänä, antaa itselleen armollisuutta, lempeyttä, ja tilaa kasvaa.

 

No Comments

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.