Hurmaava, autenttinen, samaistuttava Lauv

Uusin musiikkirakkauteni, josta kukaan ei vielä vauhkoa kanssani.

 

Aina silloin tällöin, kuin salama kirkkaalta taivaalta, iskee sellainen musiikki-ihastus, joka ottaa vallan arjesta. Sellainen, jota on alkuhuumassa kuunneltava jokainen arjen sekunti, mutta joka myös alkuhuuman jälkeen on tullut pysyäkseen. Viime vuosina tällaisia fundamentaalisia ihastuksia ovat minulla olleet mm. Billie Eilish ja Lizzo.

Uusin, tällä hetkellä huumaavin musaihastukseni on Lauv. Vaahdotessani uudesta rakkaudestani lähipiirilleni, olen kuitenkin saanut huomata, ettei monikaan tunnu tietävän koko artistia, tai edes Lauvin suurimpia biisejä! Tänään siis syvennytään oikein urakalla.

 

 

Kouluikäisenä Lauv (oikealta nimeltään Ari Staprans Leff) kiinnostui musiikista ja aloitti sen harjoittamisen piano- sekä viulutunneilla, kunnes oppi itse soittamaan kitaraa 11-vuotiaana. Omia biisejä hän oppi kirjoittamaan jo 14-vuotiaana ja monet niistä keskittyivät sydänsuruihin ja eroihin, vaikka vielä silloin Lauvilla ei ollut koskaan ollut tyttöystävää.

Lukiossa Lauv soitti erilaisissa bändiprojekteissa, sekä opiskeli myös jazzia ennen kuin kiinnostui elektronisesta musiikista. Pian musiikki ja keikat hallitsivatkin jo kokonaisvaltaisesti Lauvin elämää, eikä hän ehtinyt muiden teinien tapaan kiinnostumaan alkoholista ja muusta teinivilleilystä.

Lukion jälkeen Lauv kiinnostui enemmän roolista musiikin taustalla, ja päätti lähteä opiskelemaan musiikkiteknologiaa New Yorkiin. Yliopistovuosiensa aikana hän mm. vietti neljästä opiskeluvuodestaan kaksi työharjoittelussa Jungle City Studioilla, missä artistit kuten Jay Z, Justin Timberlake, sekä Alicia Keys äänittivät musiikkiaan. Yliopistossa Lauv keskittyi kirjoittamaan ja tuottamaan musiikkia lähinnä muille artisteille, samalla eksyen hieman omasta, persoonallisesta kirjoitustyylistään.

 

 

Ensimmäisen levytyssopimuksensa Lauv kirjoitti sen jälkeen kun hänen tekemänsä biisi The Other oli saanut huomattafasti huomiota MySpacessa. Lauv oli kirjoittanut sen pyrkiessään yli erostaan syksyllä 2014, ja se oli ensimmäinen kappale, jonka hän halusikin pitää itsellään eikä luovuttaa toiselle artistille. Siitä tuli myös ensimmäinen kappale, joka julkaistiin Lauv-artistinimen alla. Se esitteli ensimmäistä kertaa Lauvin nykypäivänäkin tuttua pelkistettyä, elektronista poppisoundia. The Other sai paljon huomiota musiikkiblogeissa, ja meni lopulta viraaliksi nousten myös Spotifyn globaalille Top 100-listalle.

Lauvin debyytti-EP Lost in the Light julkaistiin vuotta myöhemmin, minkä jälkeen Lauv keskittyi jälleen kirjoittamaan ja tuottamaan biisejä lähinnä muille artisteille. Esimerkiksi Cheat Codesin ja Demi Lovaton yhteinen biisi No Promises on osittain Lauvin käsialaa.

2017 Lauv palasi julkaisemaan omaa musiikkia; I Like Me Better esitteli biisinä hieman korkeatempoisempaa soundia, ja se nousi Billboard Hot 100 -listan sijalle 27, myyden platinaa seitsemässä maassa, sekä kultaa kolmessa. Kesällä Lauv lähti omalle kiertueelle, ja syksyllä julkistettiin, että Lauv lähtisi Ed Sheeranin mittavan maailmankiertueen Aasian osion lämppäriksi.

 

 

Seuraavana vuonna Lauv kiersikin jo ensimmäisellä omalla maailmankiertueellaan, sekä julkaisi seitsemäntoista biisin kokoelma-EP:n I Met You When I Was 18. Se sisälsi aiemmin julkaistut sinkut The Other sekä I Like Me Better, mutta myös rutkasti uusia ja julkaisemattomia kappaleita. Albumin sijaan kokoelma oli enemmänkin soittolista, jota Lauv vähitellen täytti, kunnes se lopulta tuli valmiiksi toukokuussa 2018. Kokoelman tarinankaari kuvailee Lauvin muuttoa New Yorkiin ja ensimmäistä kertaa kun hän rakastui. Se striimasi muutamassa kuukaudessa yli biljoona kertaa Spotifyssa. (Kyllä, luit oikein, biljoona. Se on miljoona miljoonaa!)

Viime vuonna Lauv julkaisi sinkun ja musiikkivideon Drugs & The Internet, joka oli myös ensimmäinen Lauvin biisi johon itse rakastuin, ja jota nostin blogissani. Biisi kommentoi nykyisen somemaailman ja internetin negatiivista vaikutusta ihmisten minäkuvaan ja ihmissuhteiden muodostamiseen. Sittemmin suosikikseni nousi myöhemmin syksyllä julkaistu Fuck I’m Lonely, joka kuultiin myös 13 Reasons Why:n kolmoskaudella. Biisillä on mukana myös Anne-Marie.

 

 

Samoihin aikoihin julkaistu Sad Forever oli biisi, jonka Lauv on kertonut olleen viimeinen avunpyyntö, ennen kuin hän hakeutui hoitoon mielenterveytensä vuoksi. Vaikka Lauvin ura oli noususuhdanteessa, hänestä samalla tuntui, ettei hänen mielenterveytensä oikein seurannut perässä. Diagnoosiksi tulikin kliininen masennus, sekä pakko-oireinen häiriö (OCD).

Kokemuksiensa vuoksi Lauv onkin omistautunut mielenterveyden puolestapuhuja ja haluaisi myös poistaa stigmaa mielenterveysongelmien ympäriltä. Myös kaikki Sad Forever -biisin tuotot on ohjattu eri mielenterveysorganisaatioille puhumattakaan sinisestä boksista! Sininen boksi, nimeltään My Blue Thoughts, kiertää Lauvin mukana keikoilla. Sen sisälle fanit voivat pudottaa viestejä siitä miltä heistä tuntuu sinä päivänä tai minkälaisia ajatuksia heillä on mielensä päällä. Ajatuksia kerätään myös organisaation nettisivuilla.

Nykyään Lauv antaa kuntoutumisestaan kiitosta kolmelle asialle; terapia, lääkitys ja meditaatio. Ennen jokaista keikkaa koko bändi meditoi yhdessä, ja keskustelee kiitollisuudesta.

 

 

Nyt on käsillä vihdoin se hetki, jota olen kovasti odottanut, nimittäin Lauvin ensimmäinen ihkaoikea debyyttialbumi julkaistiin vihdoin tänään! Albumilta on aiemmin julkaistu sinkkuina kymmenen biisiä, ja kokonaisella albumilla raitoja on vieläpä tuplasti enemmän! Sinkkuja on myös tiputeltu tasaiseen tahtiin, eli tavallaan uusi albumi mukailee edellisen EP-kokoelman julkaisumetodeja.

Pitkään työn alla ollut ~how i’m feeling~ -albumi syleilee ihmispersoonaa ja sen eri aspekteja. Lauvin persoona on herätetty henkiin kuuden eri väreihin pukeutuneen hahmon avulla, jotka edustavat Lauvin erilaisia puolia. Violetti on eksistentialistinen Lauv, sininen on toivoton romantikko, vihreä on hassuttelija, keltainen on positiivinen, oranssi on fuckboy ja punainen on rohkea. Yhdessä nämä eri hahmot rakentavat Lauvin identiteetin. 

Lauv kertoo, että siinä missä aiempi I Met You When I Was 18 -EP keskittyi yhteen ajanjaksoon hänen elämässään, ~how i’m feeling~ on ensimmäinen kerta kun Lauv syleilee kaikkia niitä puolia itsessään, jotka tekevät hänestä juuri sen kuka hän on.

 

 

Lauv on määrätietoiseseti rakentanut artistiuttaan yhdeksi popin kiinnostavimmista ja raikkaimmista nousevista tähdistä. Lauvin soundi on pelkistettyä, raikasta, herkkää elektronista poppia, joka onnistuu pysymään kaikessa minimalistisuudessaankin kiinnostavana ja autenttisena. Hurmaava artisti on herkkä, avoin ja samaistuttava niin teksteissään kuin koko olemuksessaankin.

Olen ollut niin innoissani Lauvista viimeisen vuoden ajan ja niin surullinen ettei juuri kukaan muu ole ollut yhtä innoissaan! Niin toivoisin, että edes joku löytäisi vaikkapa tätä kautta Lauvin ja olisi yhtä innoissaan kuin minä. 😍 

 

No niin, ja yksi video vielä!!!

No Comments

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.