eetu

Muun muassa Ellinooran tuplaplatinaa striimanneesta, vuoden biisiksikin palkitusta Bäng Bäng typerä sydän -kappaleesta tutuksi tulleen Eetun soolodebyyttialbumi on nyt julkaistu. Se on monialainen kokonaisuus, jonka artisti on säveltänyt, sanoittanut ja tuottanut kokonaan itse.

 

Artisteille on kaksi usein toimivaa voittajareseptiä. Voit olla uskomaton supersankari, jollaiseksi kuuntelijat haluavat itsekin tulla. Tai sitten voit olla tavallinen ja samaistuttava. Valtaosa artisteista asettuu jonnekin tälle spektrille.

Eetu on jokainen meistä. Debyyttialbumillaan hän käsittelee aiheita kuten mielenterveyttä, yksinäisyyttä, häpeää ja rakkautta. Albumi on realistinen kuva maailmasta, jossa tarvitaan kannustusta, haikaillaan epävarmasti unelmien perään, eikä ole varaa mennä terapiaan.

Albumin avaa intro SISÄÄN, jossa astutaan psykiatrisen sairaanhoitajan toimistoon, ja hoitaja kysyy yksinkertaisen, joskus väkivaltaiselta tuntuvan kysymyksen: “Miten sä voit?”

Albumin pääteema lieneekin: et ole yksin.

Kuitenkin esimerkiksi viime vuonna tilastokeskuksen elinolotilaston mukaan lähes miljoona yli 15-vuotiasta ihmistä tuntee itsensä kuukausittain yksinäiseksi. Jatkuvaa yksinäisyyttä samasta otannasta tuntee lähes 180 000 ihmistä. Olisimmeko vähemmän yksinäisiä, jos keskustelisimme yksinäisyydestämme toistemme kanssa? Jos ymmärtäisimme, ettemme ole ainoita joista tuntuu tältä?

 

Mä pelkään et mä jään tänne pyörii yksinään
10/10 tuntee niin, mut kukaan ei ota ketään kädestä kii

 

Albumin avaava raita 10/10 on väkevä laulu yksinäisyydestä ja toistemme tukemisesta. Se on myös mainio läpileikkaus heti albumin alkuun tulevasta tunnelmasta ja tematiikasta, sekä esittelee hieman yllättäenkin sellaisia emovivahteita, joita on hiljattain Suomessa kuultu mm. Costeelta.

10/10 avaa teemaa, jota myöhemmin albumilla jatkavat mm. SÄ ET OO AINOO, sekä albumin loppupuoliskolta löytyvä NAPIT, jossa kieriskellään omassa ahdistuksessa ja pyöritellään itsetuhoisia ajatuksia. Synkimmillään albumi on valtavan synkkä, mutta valoisimmillaan se tarjoaa vertaistukea ja kannustusta, sekä ehkä jopa lieventää sitä yksinäisyyden tunnetta meidän sisällä.

Odotin Eetun kokopitkää debyyttiä suunnattoman paljon, ja olen riemuissani siitä, että se oli oikeastaan enemmän kuin mitä toivoin. Albumi koostuu vahvoista teksteistä, raikkaasta popista, ja moderneista elektronisista soundeista. Eetua on vaikeaa täysin saumattomasti verrata yhteenkään toiseen suomalaiseen artistiin, ja se on valtavan ihanaa.

 

No Comments

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.