Elovena EP (Yeboyah)

 

Yeboyah julkaisi tänään uutta omaa musiikkia ensimmäisen kerran sitten Broflake-singlensä jälkeen. Uusi Elovena EP haastaa suomalaisuuteen kytkettyjä normeja, sekä esittelee kylkiäisenä lähes vartin visuaalisen kokonaisuuden.

 

Yeboyahin ensimmäinen single Broflake julkaistiin loppuvuodesta 2017. Se haastoi yhteiskunnallisia rakenteita ja oli feministinen kannanotto misogyniaa vastaan. Samojen teemojen tiimoilta Yeboyah on nähty myös osana D.R.E.A.M.G.I.R.L.S. -kollektiivia. Lisäksi Yeboyahia on kuultu räppäämässä myös mm. Gasellien, Dilemman, Aivovuodon, sekä Pesson biiseillä.

Yeboyahin uusi uunituore Elovena EP on täysin omakustanteinen. Jo Sidewaysissa nopeasti hypetetyksi nousseen nimikkokappale Elovenan lisäksi sillä kuullaan Intro, sekä kolme kokonaan uutta kappaletta; Aili, Skitti ja Peili.

 

“Elovena on normeja rikkova kappale, joka puhuu lempeästi arkipäivän rasismista. Tarkoitus ei ole rakentaa vastakkainasettelua vaan rauhallisesti kertoa, miltä Suomi näyttää tänään.” – Helsingin Sanomat

 

EP:n lisäksi Yeboyah julkaisi lähes vartin mittaisen visuaalisen EP:n, joka on käytännössä yksi pitkä musiikkivideo, joka sisältää koko Elovena EP:n kappaleet kokonaisuudessaan. Videon ovat ohjanneet Inka Pitkänen (Intro & Skitti), ohjaaja-koreografi Ima Iduozee (Aili), ohjaaja-dokumentaristi Carmen Baltzar (Peili), sekä näyttelijä-ohjaaja Geoffrey Erista (Elovena). Myös visuaalinen kokonaisuus on omakustanteinen.

Suomessa Yeboyahin visuaalinen EP on tiedettävästi ensimmäinen laatuaan, vaikka maailmalla niitä on jo nähty muutamia. Elovenan visuaalinen EP sai inspiraatiota mm. Beyoncén visuaalisesta Lemonade-albumista sekä Thierra Whackin Whack World -julkaisusta.

Elovena EP kaikissa muodoissaan tarjoaa representaatiota ja kannustusta, ja käsittelee rasismia poikkeuksellisen lämpimällä tavalla. Sillä onnistutaan rikkomaan lempeästi stereotypiaa siitä minkälainen on suomalainen elovena. Videolla liikutaan suomalaisessa luonnossa; metsissä, rannoilla ja pelloilla heinien lomassa paahtavan auringon paahteessa.

Myös soundillisesti Elovena EP soljuu eteenpäin äärimmäisen lämpimän tunnelmoinnin merkeissä. Se kuulostaa juuri siltä, miltä visuaalinen EP näyttää. Aiempien julkaisujen perusteella olisin odottanut Yeboyahilta jonkinlaista räjäyttelevää megaräpsupershowtykitystä, mutta Elovena EP onkin jotain ihan muuta, ja olen oikeastaan iloinen siitä. Tavallaan Elovena EP ei ole sitä mitä toivoin, vaan se on paljon parempi. Se flirttailee R&B-vivahteiden kanssa ja Yeboyahin pehmeän käheä soundi – johon olin jo entuudestaan kovin mieltynyt – tekee kokonaisuudesta äärimmäisen hunajaisen. 

Ota haltuun koko Elovena EP alta sekä videona, että Spotifysta!

 

No Comments

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.