Nää kaikki kertoo susta (Ida Paul & Kalle Lindroth)

 

Ida Paul & Kalle Lindroth ovat tavoittaneet laajan yleisön orgaanisella soundillaan viimeisen parin vuoden aikana. Sattumalta syntynyt yhteistyö laulaja-lauluntekijöiden kesken toimii: jo ensimmäiset julkaistut sinkut saivat mielettömän suosion ja debyyttialbumi Nää kaikki kertoo susta striimasi platinaa jo ennen julkaisuaan, sillä duon kaikki sinkut ovat striimanneet joko kultaa (Päällekkäin, Kun tää loppuu) tai platinaa (Hakuammuntaa, Parvekkeella, Kupla).

 

Nää kaikki kertoo susta

Hakuammuntaa: Koko levyn starttaa myös kaksikon yhteisen matkan startannut esikoissingle Hakuammuntaa, jota fiilistelin jo sen julkaisun aikaan 2016, ja fiilistelen hyvin usein muuten edelleenkin.

Hosun: Levyn ensimmäinen etukäteen julkaisematon kappale Hosun alkaa huomattavasti tummemmin ja dramaattisemmin, kuin millaiseksi kappale lopulta kasvaa. Lopulta Hosun onkin aika kevyt ja suloinen.

Parvekkeella: Tämä on mielestäni yksi niistä kappaleista tässä maailmassa, joiden kertosäettä ei voi laulaa mukana, vaan se on pakko huutaa niin lujaa kuin kurkusta lähtee. Pidän lyyrisesti kappaleesta sen vuoksi, että se sanoo niin paljon juuri sillä, mitä jättää sanomatta.

Päällekkäin: Päällekkäin on kenties levyn ainoa kappale, joka leikittelee alussa hieman modernimmilla soundeilla. Biisi on kaksikon ainoa sinkkujulkaisu, joka ei julkaisuhetkellään itseäni erityisesti sytyttänyt. Albumikokonaisuuden myötä olen kuitenkin hiljalleen lämmennyt kappaleelle, vaikkei hidastempoinen balladi vieläkään ole suosikkejani levyltä.

Kävellään: Kävellään on tunnelmaltaan hyvinkin samanlainen kuin sitä edeltävä Päällekkäin, mutta se kasvaa loppua kohden hieman isommaksi kappaleeksi.

Kupla: Siinä missä myöskään Kupla ei julkaisunsa aikaan heti saanut syttymään, on se kasvanut myöhemmin yhdeksi suurimmista suosikeistani koko levyllä! Kupla on soundiltaan hieman leikkisämpi, eikä niin monotonisen rauhallinen kuin edeltäjänsä levyllä. YleX kirjoitti mainion analyysin biisistä aiemmin täällä!

Kun sä sanot sen noin: Tämä kappale on mielestäni löytänyt erityisen hyvin paikkansa duon keikoilta, ja se on nostanut kappaleen ihan uudelle tasolle. Levyllä Kun sä sanot sen noin aukaisee levyn kenties surumielisemmän puoliskon, jossa ihastuksessa, kumppanissa tai parisuhteessa alkaakin näkyä ensimmäisiä säröjä.

Kun tää loppuu: Kenties luonnollisena jatkumona edeltävän kappalee säröille, Kun tää loppuu kertoo edessä olevasta lopusta. Kappale on myös oiva esimerkki siitä, kuinka kauniisti Kalle Lindrothin ja Ida Paulin äänet soivat yhteen, sekä siitä, kuinka hienosti niin erilaiset äänet (miehen ja naisen) mahdollistavat tietynlaisen vuoropuhelun kappaleissa.

Kuka mä oon sulle: Suurimamksi suosikikseni koko levyltä on muodostunut Kuka mä oon sulle, joka toimii muuten huikean hyvin myös keikoilla! Kaiken kaikkiaan olen oikeastaan hämmentynyt, ettei tätä ole valittu sinkkujulkaisuksi ennen koko albumin julkaisua. Toisaalta on ihanaa, että levylle on säästetty tällainen helmi.

Yöpaita: Albumin viimeinen kappale Yöpaita päättää sekä levyn, että luontevasti myös levyllä kerrotun tarinan. Kappale on tietyllä tavalla hyvinkin tyypillinen albumin päätösraita, mutta samalla juuri siksi lopettaa levyn hieman latteasti.

 

 

Yhteenveto

Ida Paulin ja Kalle Lindrothin herkkä duo on syntynyt ehkä sattumalta, mutta kuulostaa niin luontevalta, että universumi on aivan varmasti tuonut kaksikon yhteen ihan tarkoituksella.

Vaikka levy onkin pitkälti akustinen ja kitaravoittoinen, on mukana myös muita elementtejä jotka pitävät soundin ajankohtaisena ja sitovat sen luontevasti tähän päivään. Hienointa on kuitenkin juurin se, että Nää kaikki kertoo susta on ennen kaikkea ajaton albumi, joka sopii niin sinertäviin kesäiltoihin kuin sateisten syysiltojen kynttilöiden loisteeseen.

Kaikessa yksinkertaisuudessaan albumin jokainen raita on sellainen, että siinä tekisi mieli laulaa mukana sydämensä kyllyydestä, ja useinhan sitä tulee läsnäöölijoiden harmiksi laulettuakin.

Nää kaikki kertoo susta on oiva esimerkki siitä, ettei loistavaan musiikkiin tarvita sen kummempia krumeluureja tai trendikkäitä äänitehoisteita, vaan simppelit, tarttuvat melodiat ja orgaaninen soundi toimivat edelleen ja mitä luultavammin tulevat toimimaan aina.

Suurta vaihtelua levyllä ei kuulla niin äänimaailman kun lyriikoidenkaan suhteen, mutta moni jo aiemmin julkaistu sinkkubiisi pääsee täysiin oikeuksiinsa osana levyn suurempaa kokonaisuutta. Toisaalta juuri siksi levy on todella yhtenäinen ja jatkaa laulu laululta samaa tarinaa, jonka otsikoksi sopii täydellisesti levyn nimi Nää kaikki kertoo susta.

 

Avainkappaleet

Hakuammuntaa, Parvekkeella, Kupla, Kun sä sanot sen noin, Kuka mä oon sulle
No Comments

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.