Ääripäät (Mikael Gabriel)

 

Mikael Gabrielin viimeisin tuplaplatinaa streamannut pitkäsoitto Versus julkaistiin kolme vuotta sitten, ja se oli ensimmäinen albumi Suomessa, joka streamasi kultaa jo ennen julkaisuaan. Sittemmin olemme saaneet nauttia peräti kolmesta Mikael Gabrielin julkaisemasta EP:stä; sekä räppivoittoisemmat 6K ja LA, että yhteistuotos Isac Elliotin kanssa julkaistiin viime vuonna. Nyt julkaistu uusi albumi Ääripäät on raikas räppivaikutteinen popalbumi.

 

Ääripäät

Muovipalmuja: Levyn avauskappaleessa on ikään kuin viisi eri biisiä pakattuna tiukasti yhteen ja samaan kappaleeseen, joka on siitä huolimatta yllättävän tarttuva ja hämmentävä, mutta samalla koukuttava avaus levylle. Kaikessa outoudessaan tämä on suosikkibiisini koko levyltä. Kappaleella samplataan Georges Bizetin aariaa Carmen-oopperasta vuodelta 1875. Muovipalmuja on mahtipontinen avaus, jonka soidessa voi lähes nähdä sielunsa silmin Mikael Gabrielin tirehtöörin asussa avaamassa esiriipun uuteen lukuun MG:n musiikillisessa tuotannossa. Welcome to the miklushow.

Naapurit kuulee: Kappale edustaa niin ikään jo monelta muultakin kotimaiseltakin artistilta viime aikoina kuultua lattarimeininkiä ja vetää siinä ohessa väkisinkin kohti kesää ja festareita.

Ääripäät: Levyn nimikkobiisi kuroo lyyrikoidensa puolesta hyvin yhteen myös koko albumin tematiikkaa! Soundillisesti utuinen ja hieman mystinen kappale pohdiskelee myös oivaltavasti Mikael Gabrielin artistihistoriaa ja -brändiä.

Kivi sakset seteli: Kappaleella kuullaan vierailemassa Elastinen ja Pyhimys, jotka molemmat ovat alansa pioneereja. Elastinen lienee kappaleen kivi (vuonna 2004 julkaistun Elaksis Kivi -albuminsa nimeänä), Pyhimys kappaleen sakset (joita tietyllä tavalla myöskin levy-yhtiösetänä toimivana henkilönä edustaa) ja Mikael Gabriel (tietenkin) kappaleen seteli.

Pidä musta kii: Tämän albumin Kipua lienee tämä remake Pidä musta kii -kappaleesta, jonka alkuperäinen versio löytyy Tyttö sinä olet tähti -elokuvan soundtrackilta. Ensi-iltansa vuonna 2005 saanut kulttimaineeseen noussut elokuva on merkittävä aikansa kuva ja teos sitä aikanaan katsoneelle teinisukupolvelle. Myös Mikael Gabriel on useaan otteeseen ylistänyt elokuvaa ja myös omalla Vain Elämää -kaudellaan paljasti, että suuri osa hänen kappaleistaan on kirjoitettu samasta tytöstä, jonka kanssa yhteinen taival alkoi tätä elokuvaa katsoessa. Kappaleen alkuperäinen säveltäjä Chisu on antanut siunauksensa kappaleen uudelle versiolle ja siksi saamme nyt nauttia uudesta modernimmasta versiosta tästä klassikosta. Kappaleen kertosäkeissä kuullaan Pamela Tolan alkuperäiset laulut.

Mennää bulil: Kenties albumin letkein kappale, jossa viheltelyn lomassa kuullaan silti myös hieman nopeatempoisempaa räppiä sekä tehosteena hieman auto-tunea.

Sahara: Kappale vie levyä jälleen positiivisuutta ja kesää kohti, sekä yhdistelee Mikael Gabrielin vanhaa ja uutta soundia. Sahara on osittain heitetty “hyvällä tavalla” läskiksi ja se tekee siitä erityisen hyväntuulisen. Tässä on muuten myös jokin kupliva taustaääni, joka kuulostaa koko ajan siltä, että olisin saanut puhelimeeni uuden viestin.

Älä huku kyyneliin: Kappale on kirjoitettu ikään kuin oman elämän tärkeälle henkilölle kuten vaikka veljelle, mutta (spoiler alert) biisin aikana käykin ilmi, että teksti onkin kirjoitettu itselle ja omalle synkälle puolelle. Älä huku kyyneliin kosketti minua erityisesti, sillä olen itsekin aikoinaan kirjoittanut hieman samasta kulmasta omasta suhteesta itseeni täällä.

Timanttei: Voimaannuttavaksi tehty kappale on Mikael Gabrielin oodi faneillensa, etenkin niille jotka kiertävät keikoilla, missä yleisön nostaessa puhelimensa ilmaan, näyttävät niiden valot timanteilta.

Pimeyteen: Levyn kevyeen ja hyväntuuliseen meininkiin eniten pesäeroa ottaa kappale Pimeyteen, joka ammentaa kosketuspintaa erityisesti artistin luovuuden synkemmästä päästä, ja siinä Mikael Gabriel on aina ollut erityisen taitava. Kappale tai ainakin osa siitä kertonee eräästä Mikael Gabrielin fanista, joka menehtyi yllättäen vain 17-vuotiaana. Kertosäkeessä kuulletaan laulamassa Bess.

Ei oo hätää: Voimaannuttava kappale päättää levyn herkkiin, mutta toiveikkaisiin tunnelmiin.

 

 

Yhteenveto

Edellisen studioalbuminsa Versus jälkeen Mikael Gabriel on julkaissut peräti seitsemän sinkkulohkaisua; Helium, Loistat pimeäs, Riippumatto, Maaiman Laidalla, Pimeyteen, Timanttei sekä Ääripäät-levyn julkaisua nipin napin edeltäneet Naapurit kuulee sekä Älä huku kyyneliin. Näistä kappaleista kuitenkin vain alle puolet ovat päätyneet uudelle levylle, vaikka esimerkiksi kappaleiden Helium sekä Riippumatto kaltaisten hittien olisi hyvinkin voinut odottaa sille päätyvän sillä ne olisivat sopineet muutenkin albumin tunnelmaan. Niiden puuttuminen on kuitenkin pitänyt levyn myös odottamisen arvoisena, sillä suurin osa levylle tehdystä musiikista on kuulijallekin täysin uutta materiaalia.

Ääripäät oon pitkä harppaus Versuksesta täysin toiseen suuntaan niin soundillisesti kuin tekstillisestikin. Levyllä kuullaan monta astetta popimpi Mikael Gabriel, joka on uskaltautunut haastamaan itseään laulamisenkin saralla, eikä pelkää kirjoittaa iloisistakin asioista tai unelmoida kesästä.

Lyyrisesti Ääripäät ottaa myös harppauksen kypsempään suuntaan, sillä valtaosa levyn teksteistä liikkuu astetta syvemmillä vesillä pohtien elämää tai omaa jaksamista. Albumin kevyemmät kappaleet taas lähinnä fiilistelevät kesää ja hyvää fiilistä. Nämä ääripäät (pun intended) ovat albumilla vahvasti esillä siinä missä aiemmin tyypilliset ihmissuhdekoukerot ja dokausbiisit ovat sen sijaan jääneet Versus-albumille sekä sitä edeltäneeseen tuotantoon. Ne kaikkein kovimmat uhoamiset on taas päästy kanavoimaan lähinnä viime vuonna julkaistuille 6K– sekä LA-EP:ille.

Ääripäät onkin siinä mielessä käänteentekevä albumi Mikael Gabrielin tuotannossa, että kyseessä on selkeästi räppivaikutteinen popalbumi siinä missä aiemmat albumit ovat olleet päinvastoin popvaikutteisia räppilevyjä.

Levyn nimi on äärimmäisen osuva, sillä artistina Mikael Gabriel on hyvinkin ääripäiden mies; usein vihattu tai rakastettu, mutta harvoin mitään siltä väliltä. Usein on vaikeaa arvioida onko tässä kyseessä lintu vai kala, tai siis, että onko tämä Mikael Gabriel nyt sitten hyvis vai pahis. Mielestäni kiinnostavan hänestä tekeekin juuri se, että hän on avoimesti juuri sitä miltä kulloinkin tuntuu. Se tekee Mikael Gabrielista samaistuttavan, sillä en itsekään usko, että ihmiset ovat lähtökohtaisesti hyviä tai pahoja vaan vähän molempia. On ihanaa, että joku tekee siitä vieläpä musiikkia.

 

Avainkappaleet

Muovipalmuja, Ääripäät, Pidä musta kii, Sahara

 

 

Kesän keikat:

02/06/2018 Vaasa, YleXPop

09/06/2018 Kaarina, Saaristo Open

15/06/2018 Turku, Samppalinna

16/06/2018 Tampere, Särkänniemi

21/06/2018 Rauma, Raumanmeren Juhannus

22/06/2018 Tahkovuori, TahkoJuhannus

23/06/2018 Jämsä Himos, HimosJuhannus

07/07/2018 Hämeenlinna, Wanajafest

07/07/2018 Kajaani, Kainuun Musiikkijuhlat

12/07/2018 Jyväskylä, Suomipop

13/07/2018 Lahti, Summer Up

19/07/2018 Lokalahti, Karjurock

20/07/2018 Tampere, Tammerfest

27/07/2018 Oulu, Qstock

28/07/2018 Porvoo, FACTORY Festivaali

03/08/2018 Rantajamit, Salo

04/08/2018 Seinäjoki, Solarsound

10/08/2018 Laukaa, Satama fest

11/08/2018 Turku, Aurafest

17/08/2018 Helsinki, Weekend fest

18/08/2018 Tampere, Blockfest

No Comments

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.