Täs on ollu vähän kaikenlaista (Sitku)

 

Sitku on freesi uusi tulokas, joka yhdistelee leikkisästi laulua, räppiä sekä orgaanisia soundeja. Duo julkaisi esikoissinglensä Helsinkiin vuosi sitten ja muutama viikko sitten julkaistu debyyttialbumi Täs on ollu vähän kaikenlaista on teemalevy arjesta sekä sen haasteista.

 

Täs on ollu vähän kaikenlaista

Aika Herätä: Bongorummuilla starttaava safarihenkinen intro, joka huolettomin huudahduksien saattelemana antaa oivasti esimakua siitä minkälaista tunnelmaa levyltä voi odottaa.

Sitku Anthem: Nimensä mukaisesti bändin ja kenties koko levyn ydinsoundin parhaiten yhteen kokoava Sitku Anthem pukee kepeän kesäisestä soundimaailmastaan huolimatta hienosti sanoiksi arjen paineet, hetkessä elämisen kaipuun sekä arjen askareisiin heijastuvan ikuisen sitkuttelun.

Helsinkiin: Rentoa ja kesäisen kepeää tunnelmaa jatkava Helsinkiin on myös duon viime vuoden keväällä julkaistu esikoissingle. Helsinkiin kertoo siitä turvapaikasta, jossa kaikki on mahdollista ja unelmat tehty toteuttavaksi. Tämän appaleen Helsinkihän voisi jollekin muulle olla jokin muu paikka, jossa ruoho on vihreämpää kuin siellä missä itse tällä hetkellä on.

Ennen ku riita tästä kasvaa: Levyn ensimmäinen rauhallisempi biisi, joka alkaa maltillisella kitaran näppäilyllä. Levyn (ja koko duon) soundi on muutenkin hyvin orgaaninen, mutta tällä kappaleella yksinkertaisuuden kauneus pääsee hienosti oikeuksiinsa.

Hullunmylly: Arkista tematiikkaa jatkava Hullunmylly nostaa kädet pystyyn aljen askareiden pyörremyrskyssä ja unelmoi mielummin karkaamisesta viikoksi Norjaan.

Meistä tulis ihan… : Ensimmäinen levyn hieman tummempaa soundia esittelevä kappale on albumin jakava välisoitto Meistä tulis ihan… joka yhdistelee leikkisästi kevyitä elektronisia vivahteita ja komppeja. Tämä välisoitto ei jaa albumia mitenkään turhan tiukasti, mutta sen jälkimainingeissa kuullaan kuitenkin selkeästi hieman tummempisävyisiä soundeja ja aiheita.

Hirveä pari: Välisoittoa luontevasti jatkava Hirveä pari on ensimmäinen kappale, joka astuu hieman kauemmas Sitkun yksinkertaistetusta soundista, joka vallitsee monessa duon biisissä. Samalla kappale kuulostaa kuitenkin aivan yhtä orgaaniselt ja luontevan letkeältä kuin muutkin albumin kappaleet.

Happee: Ensimmäinen kappale, joka huomattavasti eroaa muun levyn äänimaailmasta sekä tunnelmasta on Happee, josta kirjoitinkin jo enemmän sen julkaisun aikaan täällä. Kappale esittelee hieman raskaamman ja rajumman puolen bändistä, samalla kuitenkin sointuen yllättävän mutkattomasti ja uskottavasti muiden kappaleiden sekaan.

Heissulivei: Biisi palauttaa levyn suunnan takaisin aurinkoisempaan soundiin sekä tematiikaltaan arjesta pakenemisen glorifointiin.

Oisko aika jo päästää irti: Albumin huoletonta tunnelmaa tukeva Oisko aika jo päästää irti jatkaa levyn kesäistä tunnelmaa. Tähän kappaleeseen kasvaa enemmän kiinni jokaisella kuuntelukerralla.

Mitä sä nyt kuhnailet: Hieman lisää särmää levylle tuova Mitä sä nyt kuhnailet jatkaa levyn toiveikasta sanomaa ottaa elämästä kaikki irti ja elää hetkessä.

Antaa muiden miettii: Levyn viimeinen kappale päättää levyn ensikuulemalta rauhallisiin tunnelmiin. Loppua kohden kappale kuitenkin nousee hienosti astetta voimauttavammaksi voimabiisiksi.

 

Yhteenveto:

Sitku on raikas tuulahdus arkisia teemoja sekä letkeän orgaanista äänimaailmaa, joka on parhaimmillaan äärimmäisen pelkistettynä ja muistuttelee jatkuvasti siitä, että musiikissa joskus parasta on myös antaa tilaa yksinkertaisille soundeille elää biiseissä ihan vain sellaisenaan.

Kaiken kaikkiaan albumi on julkaistu aivan täydelliseen aikaan näihin keväisiin päiviin, jolloin aurinko täällä Suomessakin antaa pitkästä aikaa taas parastaan. Levyn kesäisen letkeän tunnelman myötä haluaisin lopettaa päivätyöni, maata auringon paahteessa Dallapénpuiston nurmikolla ja kuunnella tätä levyä silmät kiinni.

Debyyttialbumi Täs on ollu vähän kaikenlaista leikittelee unelmilla arjesta karkaamisesta, elää hetkessä ja kannustaa ottamaan elämästä kaiken irti. Sivujuonteena yllytetään viis veisaamaan muiden mielipiteistä sekä toteuttamaan itseänsä rohkeasti parhaaksi näkemällään tavalla, sillä elämä tapahtuu nyt eikä kohta ja keinustuolissa on turha sitkutella.

Avainkappaleet:

Sitku Anthem, Happee, Oisko aika jo päästää irti

 

No Comments

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.