Make Jyrki great again

Tulipa ohikiitävä ajatus tuossa eilen. Mieleen vain tupsahti sellainen miete, että voi kun Jyrki olisi vielä olemassa. Se olisi mahtavaa! Siitä jalostuikin sitten ajatus siitä, että miksei vastaavanlaisia musiikkiohjelmia enää näytetä televisiossa muutenkaan?

#Jonneteimuista, mutta Jyrki oli nuorille suunnattu ohjelma, jota esitettiin MTV3-kanavalla 1995-2001. Suoraa lähetystä lähetettiin Helsingin Lasipalatsissa sijaistsevasta studiosta viisi kertaa viikossa, huimat puolitoista tuntia kerrallaan! Tämän päivän ojelmistotarjonnassa noin pitkä slotti päivittäin kuulostaa jo aika hurjalta. Ohjelma nojasi musiikkivideoihin sekä artistihaastatteluihin, mutta Jyrkissä nähtiin myös live-esiintymisiä.

Jyrkin juontajina nähtiin mm. Mikko Silvennoinen, Raymond Ebanks, Jaana Pelkonen, Peltsi, Katja Ståhl, Veeti Kallio, Olli “Molli-Olli” Oikarinen, Joonas Hytönen, Heta Hyttinen, Tea Khalifa sekä Jussi Heikelä. Ohjelma toi siis tuolloin julkisuuteen paljon uusia kasvoja, joista osat ovat tuttuja kasvoja kulttuurin saralla edelleen. Juontajien vieraina kävivät erilaiset artistit aina tulokkaista maailmantähtiin kuten mm. Alanis Morissette, ‘NSync sekä Enrique Iglesias!

Jyrki oli erityisen mahtava sen vuoksi, että ohjelmassa pyrittiin nostamaan myös uutta musiikkia ja lähetystä tehtiin kapinallisen rennolla otteella, mikään ei ollut siloiteltua. Ruoriin pääsivät kokemattomatkin juontajat ja aloittelevillakin artisteilla ja yhtyeillä oli mahdollisuus saada televisioaikaa musiikkivideolleen. Yleisö pystyi lähettämään studiolle viestejä faksilla (!!) ja myös paikan päälle Lasipalatsille oli mahdollista saapua katsomaan lähetystä.

Vielä Jyrkin loppumisen jälkeenkin muistan nauttineeni varhaisteininä vielä muista vastaavista ohjelmista, esimerkiksi Ylen esittämä Musiikki-tv haastatteli artisteja sekä esitti eri musiikkityylien musiikkivideoita sekä koti- että ulkomailta vuosina 2006-2009 ja myöskin Suomen parhaiten sijoittuneisiin ja ajankohtaisiin biiseihin keskittyvää Lista-ohjelmaa esitettiin vuosina 2003-2008, puhumattakaan tietenkään Music Televisionista, jossa musiikkivideoiden lisäksi seurattiin Ozzy Osbournen perhe-arkea The Osbournes-realityssa, katseltiin musiikkivideoiden syntyä Behind The Scenes-ohjelmassa, sekä nautittiin livemusiikista erilaisten livetaltiointien muodossa.

Miksi Jyrki edes lopetettiin? Luultavasti koska rahanpuute ja digitalisoituminen veivät sitä tonttia, jolle Jyrki oli instituutionsa rakentanut. Kaipaan siitä huolimatta vielä tänä päivänäkin televisioon Jyrkiä tai edes jotain samankaltaista, vaikka Jyrkin lopettamisesta on jo 17 vuotta. Haluan televisioon rennosti ajankohtaista musiikkia sekä tulokkaita nostavan ohjelman. Vuonna 2018 kun ei enää edes musiikkitelevisiosta tule musiikkivideoita. Sen sijaan siellä seurataan nuorten äitien selviytymistä sekä paljastetaan nettihuijareita.

Suomalaisessakin televisiossa 90% musiikista esitetään erilaisten kilpailujen muodossa (The Voice of Finland, Idols, X Factor, UMK) tai niiden ympärille on rakennettu spesifimpi konsepti (Mökkireissu, Sound Tracker, Suomi Love, Vain Elämää) joissa musiikkia käsitellään erilaisten henkilöiden kautta. Tietysti myös paneeliohjelmiin tai muihin viihdeohjelmiin on jyvitetty sekaan paljonkin artistihaastatteluita tai live-esiintymisiä, mutta viihdearvostaan huolimatta tällaisena musanörttinä kaipaisin nimenomaan sitä, että televisiossakin pureuduttaisiin puhtaasti musiikillisesti ajankohtaisiin ilmiöihin sekä niitä nostettaisiin framille useammin kuin kerran vuodessa (Emma Gaala) tai että niitä musiikkivideoitakin nähtäisiin televisiossa muutenkin kuin omilla ostetuilla ohjelmapaikoillaan aina silloin tällöin.

Suomessa tehdään kuitenkin ihan mahtavaa musiikkia koko ajan! Siksi minusta olisikin niin ihanaa saada takaisin sellainen ohjelma, joka juhlistaisi juuri sitä. Jyrki voisi toimia tänä päivänä mainiosti jos ajankohtaisia artisteita tuotaisiin studioon haastateltavaksi ja esiintymään, musiikkivideoita näytettäisiin kerrankin muuallakin kuin netissä ja katsojienkaan ei tarvitsisi enää olla studiolle yhteydessä faksilla sillä some mahdollistaa huomattavasti mutkattomamman kommunikaation ohjelman ja sen seuraajien välillä.

Ehkä tässä joudutaan palaamaan jälleen siihen, että televisio on jo formaattina monella tapaa kuihtumassa vaikka musiikki mielestäni kuitenkin vielä elää ja voi hyvin, ainakin Spotifyssa ja YouTubessa. Vaikka siis musiikkiohjelmat ja cd-levyt ovatkin ehkä kuolemassa, musiikki tuskin kuolee koskaan. Musiikissa on se palo, joka niin monella musiikin tekijällä sekä kuuntelijalla on sydämessään ja sitä on mahdotonta tukahduttaa.

#makejyrkigreatagain

 

No Comments

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.