Photo Diary: 30 Seconds To Mars

 

30 Seconds to Mars ei varmaan koskaan saa Suomesta tarpeekseen, ja toivommekin niin. Suomea myös haastatteluissa ylistänyt Jared Leto konsertoi yhtyeensä kanssa Suomessa nyt jo kuudetta kertaa. Tällä kertaa Leto nähtiin lavalla vain veljensä Shannon Leton kanssa sillä bändi uutisoi huhtikuussa jatkavansa kiertueensa loppuun ilman bändin kitaristia Tomo Miliceviciä henkilökohtaisten syiden vuoksi. Vielä ei ole varmistettu palaako Milicevic bändiin kiertueen jälkeen.

30 Seconds to Mars nähtiin siis Suomessa tällä kertaa vain kaksikkona. Showta ei silti oltu toteutettu mitenkään pienissä puitteissa. Lava oli poikkeuksellisesti rakenettu keskelle permantoa, mustaksi boksiksi. Kevyen alkukuumotteluiden jälkeen, boksin katto nousi ilmaan paljastaen lavan ja itse bändin. Tuo katto oli myös hyödynnetty nokkelasti suureksi valokennoksi.

Poikkeuksellinen lava oli siinä mielessä mainio, että se antoi yleisössä yhä useammalle mahdollisuuden päästä lähemmäs lavaa, sekä Letolle mahdollisuuden ottaa kontaktia ihmisiin ihan kaikissa ilmansuunnissa.

Bändi julkaisi viidennen studioalbuminsa America kuta kuinkin kuukausi sitten. Albumilla kuullaan huomattava siirtymä bändin aiemmasta alternative rock -soundista elektronisempaan ja popimpaan suuntaan. America myös käy läpi isoja teemoja aina politiikasta seksiin ja kuuluisuuteen — näistä isoimpana ehkä politiikka, jota bändi on käsitellyt aiemminkin albumeillaan.

Uusi albumi ei kuitenkaan (hieman yllättäen) näytellyt isointa osaa illan kattauksessa, vaan keikan aikana kuultiin paljon materiaalia nimenomaan bändin aiemmilta julkaisuilta, eniten ehkäpä kahdelta viimeisimmältä studioalbumilta Love, Lust, Faith and Dreams sekä This is War, unohtamatta kuitenkaan sellaisia ehdottomia klassikkoja kuten The Kill, joka käytännössä auttoi minut läpi yläkoulun.

Joskus havahdun aivan yhtäkkiä siihen miten järkyttävän kauan jotkut bändit ovat olleet osa elämääni ja tällä keikalla koin taas yhden niistä hetkistä. En vaan voi käsittää, että olen kulkenut 30 Seconds To Marsin rinnalla jo yli 10-vuotisen taipaleen. Olin silloin käytännössä täysin eri ihminen, pelkkä lapsi. Niin monta asiaa on muuttunut, tullut ja mennyt, mutta musiikki on pysynyt aina siinä. Suhteeni tähän bändiin on pidempi kun monet ihmissuhteistani. Siinä on jotain äärimmäisen arvokasta.

Ja kaikkien näiden vuosien jälkeen tämä bändi edelleen koskettaa ja ravistelee minua livenä, Jared Leton ääni iskee edelleen luihin ja ytimiin ja kuulostaa niin naurettavan hyvältä, että välillä on vaikeaa uskoa, että jostain ihmisestä voi lähteä tuollainen ääni. Kuitenkin lähtee, ja se on yksi asia, joka erottaa 30 Seconds To Marsin monista muista yhtyeistä.

 

 

Settilista

Up in the Air
Kings and Queens
Search and Destroy
This is War
Dangerous Night
Do or Die
Pyres of Varanasi
The Kill
Stay
Hurricane
City of Angels
Rescue
Rider
Walk on Water
Closer to the Edge

 

No Comments

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.