Haastattelussa: Cheek

 

Kukaan ei voi väittää, että tieto Cheekin lopettamisesta olisi tullut jotenkin yllätyksenä. Tai, että päätös olisi tehty äkkipikaisesti; Alpha Omega -albumia ollaan pedattu Cheekin viimeiseksi levyksi ilmestymisestään saakka. Tästä puhutaan itse levyllä, Musta Lammas -kirjassa, sekä jo Ylen näyttämässä Jare vs. Cheek -dokumentissa vuonna 2015. Alpha Omega oli aina se viimeinen.

 

Myös itse artisti allekirjoittaa tämän, kun keskustelemme päätöksen synnystä Kämpin Peilisalissa pidetyn tiedotustilaisuuden jälkeen. Cheek on juuri kertonut medialle, että aikoo päättää uransa Lahden Mäkimontussa elokuussa. Hän kertoo ajatuksen laskeutuneen ylleen jo jäädessään tauolle Helsingin Olympiastadionin keikkojen jälkeen vuonna 2014. Sen jälkeen päällimmäisenä oli vain tunne, ettei jäljellä ole mitään muuta annettavaa, kuin itsensä toistamista. Levyjä oli julkaistu kymmenisen kappaletta ja kaikki mitä Cheekillä oli raportoitavaa, oli jo raportoitu. Ajatus vanhan toistamisesta tuntui sietämättömältä. Ainoa inspiroiva ajatus oli lopettaminen, sen avulla syntyi vielä yksi albumi; Alpha Omega.

– Sitä ei olisi edes syntynyt jos en olisi tehnyt tätä päätöstä. Jotkut ihmiset tekee lauluja perhana tosta, tosta ja tosta, mutta mä teen omia tarinoita. Jos mä olisin halunnut jatkaa, mun olisi pitänyt muuttaa sitä mitä mä teen ja kuka mä oon, enkä mä halunnut, että Cheek tekee sellaista musaa. Mä halusin, että se tekee tällasta musaa ja nää biisit on nyt tehty.

Cheek on tunnettu suurista visioistaan ja määrätietoisuudestaan, kieltämättä myös tapa jolla artisti on päättänyt laittaa uransa pakettiin, on vaatinut pitkäjänteisyyttä. Suunnitelman toteuttaminen on kestänyt vuosia. Visio, jossa sama tarina toteutetaan kolmessa eri formaatissa; levynä, kirjana sekä elokuvana on nyt tulossa päätökseen.

Alpha Omega -albumi julkaistiin vuonna 2015. Lähes päivälleen vuosi myöhemmin, julkaistiin Cheekin elämänkerta Musta Lammas, joka repii pinnalle kaikki muistot ja tarinat Cheekin karuista teinivuosista Lahdessa. Nyt jäljellä on enää elokuva, Dome Karukosken tuottama Veljeni Vartija ilmestyy tammikuun lopussa 2018.

– Kun mä mietin, että teenkö kaiken jälkeen uuden albumin… niin kuinka downeri se olisi ollut? Musta tuntui siltä, että… ai albumi vai? Kuka Muu Muka albumi, jäähalli, stadion-keikat ja sitten… tauko ja uusi albumi? Ei todellakaan! Lopettaminen syntyi sieltä päätöksestä antaa vielä kerran kaikki, enemmän kuin koskaan.

Cheekin saavutusten jälkeen on ymmärrettävää, että ajatus “vain” uuden albumin julkaisemisesta on tuntunut vähän pliisulta. Lehdistölle luovutetun tiedotteen loppuun liitetty saavutusten listaus on nimittäin melkoinen. Sen lisäksi, että Cheek on Suomen Spotifyn striimatuin artisti, sekä katsotuin suomenkielinen artisti YouTubessa, hän on myös seuratuin suomenkielinen artisti sosiaalisessa mediassa. Cheekillä on eniten kultaa myyneitä kappaleita Suomessa (38kpl) ja hän on ensimmäinen artisti maailmassa, jonka kappaleet ovat vallanneet koko Spotifyn kärkikymmenikön. Alpha Omega -albumia seurannut jäähallikiertue oli Suomen historian suurin loppuunmyyty kiertue (yli 75 000 lippua) ja lisäksi Cheek on ensimmäinen ja toistaiseksi ainoa kotimainen artisti, joka on myynyt loppuun Helsingin Olympiastadionin. Kahdesti.

Cheekin meriittilistalta löytyy myös kolme kultalevyä, kaksi platinalevyä, kolme multiplatinalevyä, 15 listaykkössingleä, sekä 11 Emma-palkintoa, joista yksi on Erikois-Emma. Tässäkin pitää tietenkin ottaa huomioon, että Cheek on nuorin henkilö, kenelle erikois-Emma on myönnetty. Cheek on ainoa artisti, jolla on ollut samaan aikaan hallussa Suomen virallisen singlelistan kahdeksan ensimmäistä sijaa, ja jonka kolme peräkkäistä levyä ovat olleet yli vuoden Suomen virallisella albumilistalla. Cheek on myös ainoa miessolisti Suomen musiikkihistoriassa, jonka albumi on myynyt kahdeksankertaista platinaa (Kuka Muu Muka).

Kaikki (nämäkin seikat) lähtevät kuitenkin siitä musiikista. Artistista ja kuuntelijoista, heidän muodostamastaan siteestä ja niistä biiseistä, jotka kurovat kaiken yhteen. Cheekin ura on tyylikäs, mutta samalla surullinen esimerkki siitä kuinka kolossaalinen suosio voi ottaa todella vahvan niskalenkin sisällöstä.

Cheekin aiempi toteamus kaikuu Kämpin käytävillä.

“Tauko ja uusi albumi? Ei todellakaan!”

 

 

 

 

Kesällä 2017 Cheek palasi takaisin Satulinnaan, Vain Elämää -ohjelman seitsemännen kauden kuvauksiin. Syksyllä televisioruuduissa esiintyi huomattavasti rennompi ja nauravaisempi Cheek. Vai oliko tämä kenties pintaraapaisu siitä Jaresta, jonka Cheek niin tarkasti pyrkii erottamaan artistikuvastaan?

– Se johtui varmasti siitä kirjasta ja siitä, että oli jotenkin aika rento olo kun ei tarvinnut enää saavuttaa mitään. Sen jälkeen kun mä oon päässyt tän homman päälle siten, että nyt tää on tässä, niin ei tarvitse enää mitään. On niin paljon rennompi olla.

Satulinnassa Cheek itkeskeli naurusta, loi uuden ryyppy-anthemin sekä teki kunniaa edesmenneelle isälleen. Pöydässä istui avoimempi mies, joka oli selkeästi sujut itsensä ja menneisyytensä kanssa.

– Multa on kysytty paljon, että miten oon muuttunut; pelkkä kirjan ilmestyminen vapautti mua jo ihan sairaasti. Kun saa sen oman totuuden julki eikä ole enää salaisuuksia, se on hieno tunne.

 

Cheek tiedotti 15.11. Kämpin peilisalissa lopettavansa jäähyväiskonserttiin Lahden Mäkimontussa elokuussa 2018.

 

Cheekillä on aina ollut erityinen taito pysyä tilanteen tasalla, vahva bisnesvainu tuntuu aina tietävän milloin on oikea hetki iskeä mihinkin kultasuoneen. Jo artistin tapa lopettaa näinkin pitkäjänteiseti kertoo paljon siitä kuinka tärkeää Cheekille on paiskia töitä siihen malliin, että visiot pystytään herättämään henkiin tyylikkäästi. Tästä tietysti kielii myös lista poikkeuksellisista saavutuksista.

Aiemman näytön perusteella uskoisinkin, että myös päätös lopettaa on lopullinen, eikä tyypillistä comebackia muutaman vuoden päästä nähdä. Tai välttämättä edes muutaman kymmenen vuoden päästä. On vaan niin pirun tyylikästä lopettaa huipulla, ja siitä ajatuksesta olisi varmasti vaikea luopua.

Itse näkisin Chekkosen mainiona mentorina uusille lupauksille ja muutenkin arvokkaana lisänä taustalla musiikinbisneksessä. Ikävä hypeä artistilla tuskin tulee, sen verran vahva kyllästyminen kaikkeen Cheekin puheista kuitenkin paistaa. Ainoa haikeus tuntuu linkittyvän faneihin ja keikkoihin, sekä niissä elävään energiaan, jonkalaista ei voi antaa tai saada mistään muualta.

Kun kysyn mikä on tärkein oppi mitä uran varrelta on tarttunut matkaan, Cheek miettii hetken, mutta vastaa varmalla otteella.

– Niissä hetkissä kun aloitin musiikin tekemisen, en osannut käyttää edes mitään musaohjelmia… mutta mä opettelin äänittämään ja miksaamaan, ne piti kaikki tehdä itse. Siinä vaiheessa kun mun Sony Musicin levytyssopimus katkesi, mulla ei ollut mitään, mutta mä tein itse levyn omilla rahoilla. Itse pitää tehdä ja löytää hyvä tiimi, hyvii ihmisii ympärille. Ne ei tuu hetkessä.

Cheek vilkaisee huoneen toisella puolella seisovaa manageriaan ja rikoskumppaniaan Carla Ahoniusta, hymähtää lempeästi ja jatkaa:

– Siinä meni mulla tosi kauan aikaa ja nyt mulla on hyvä tiimi ympärillä. Kaikki lähtee artistista itsestään. Siitä omasta tekemisestä, tahtotilasta, osaamisesta ja halusta. Tulee hetkiä jolloin kukaan muu ei voi auttaa sua. Kukaan muu ei voi tehdä artistia vaan artistin on itse tehtävä itsensä.

No Comments

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.