Bastille

Bastillen Wild Wild World -kiertueen Euroopan osuus käynnistyi tammikuun lopussa Luxemburgista. Ennen areenakiertuettaan yhtye on ehtinyt kasvattaa kuulijakuntaansa mm. lukuisilla festivaaleilla. Niin Suomessakin — Bastillea on kuultu täällä meillä niin Ruisrockissa, Provinssirockissa kuin Ilosaarirockissakin. Viimeviikkoinen Helsingin keikka oli kuitenkin yhtyeen ensimmäinen oma konsertti Suomessa.

 

Sen lisäksi, että tämä on ensimmäinen kerta kun ehdin itse katsastamaan bändin livenä, on kyseessä on myös ensimmäinen keikka jota pääsen todistamaan Livenationin Black Box -tilassa! Kyseessä on yhdessä Jäähallin kanssa toteutettu 3000 hengen tilakonsepti, jossa yleisö pääsee nauttimaan sekä intiimin klubikeikan energiasta että isosta keikkatuotannosta. Käytännössä Black Box -tapahtumissa Jäähallin sisälle rakennetaan musta laatikko siten, että istumakatsomot jäävät piiloon ja tilalle jää vain seisomapaikkoja sekä tiivis klubitunnelma.

Mielestäni oikein mainio ratkaisu sille, ettei Helsingistä vielä oikein löydy samankaltaista muutaman tuhannen hengen klubia. Lähimmäs pääsevät Helsingissä varmaankin Circus, joka vetää n. 2000 henkeä sekä Kaapelitehdas, joka vetää vajaat 3000 henkeä.

Molemmat ovat mielestäni aina olleet tilana hieman ongelmallisia mikäli ei onnistu nappaamaan itsellensä heti ensimmäisenä hyvää paikkaa ennen keikkaa. Black Boxissa tätä ongelmaa ei ole, se on hyvin simppeli kuution muotoinen tila.

Black Box on myös erityisen mainio konsepti siksi, että Jäähallin suuret tilat mahdollistavat isojenkin tapahtumatuotantojen järjestämisen, mutta samalla rajattu katsomotila luo tiiviin, klubimaisen tunnelman mitä erilaisimmille tapahtumille. Kun kevät on ohi, siellä on nähty soittamassa niin Anthrax kuin Mikael Gabrielkin.

Lisäksi Black Box on tietenkin suunnattoman tyylikäs; mustiin kankaisiin verhottu Jäähalli jättää piiloon kaiken mikä konsertille itsessään ei ole oleellista.

 

 

Vaikka ilma tuntuukin viileältä astuessani sisään tähän mystiseen mustaan laatikkoon, on tunnelma itsessään lämmin. Vaikka Bastille onkin useaan otteeseen nähty vierailemassa Suomen festarikesässä, on Black Boxin konsertti bändin ensimmäinen oma konsertti Suomessa ja sen mukainen odotus leijailee painavana ilmassa. Kun bändi astelee lavalle, valtaa eturivin suunnaton huutomyrsky sekä kyyneltulva.

Bastillen musiikissa on jotakin suunnattoman tyylikästä, mahtipontista ja kaikessa elektropopissaan äärimmäisen orgaanista — samalla se on kuitenkin myös suunnattoman arkinen ja samaistuttava. Brittiläisyys suorastaan paistaa etenkin bändin solistista Dan Smithistä, jonka sooloprojektina myös Bastille on aikoinaan nähnyt päivänvalon. Sittemmin bändi on kasvanut bändin mittaiseksi kokoonpanoksi, joka on jo kiitettävästi niittänyt mainetta maailmalla.

Tämän illan perusteella bändi on jo saanut ihan kivasti jalansijaa myös Suomessa. Lievää kiusaantuneisuutta olen huomaavani lavalla aina hetkittäin, mutta en siinä määrin, että se jarruttelisi menoa. Kliseisesti Smith rupattelee välispiikeissään suomeksi sekä käskee jopa kerran yleisön kyykistymäänkin ja pomppaamaan ilmaan vasta kun lupa on myönnetty. Väsynyt temppu sekin, mutta kaikessa kiusaantuneisuudessaan Bastille on keikallaan suloinen, kiinnostava, sekä hurjan energinen ja mukaansatempaava.

 

No Comments

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.