AMK Dropout (Kasmir)

Hyvää huomenta ja terveisiä transsista. Tänään blogini sattumanvarainen Kasmir-teemaviikko jatkuu levyarvion parissa. Harvoin tulee spämmättyä yhtä artistia näin kovalla syötöllä, mutta kun kerran jokin iskee niin mitäs sitä peittelemään. Mennään suoraan asiaan.

Tiedättekö sellaiset levyt, jotka otat haltuun Spotifysta koska artistilla oli se yks ihan hauska kesäbiisi? Kuuntelet plätyn ja petyt, koska ei se ollutkaan niin hyvä kuin nokkela sinkkulohkaisunsa. No, Kasmirin debyytti on kaikkien näiden levyjen vastakohta. Uskon, että nekin kuulijat, jotka ostavat AMK Dropoutin vain Vadelmaveneen perusteella, löytävät yhtäkkiä järkensä räjähtäneenä huoneen takaseinään levyn mahtavuuden vuoksi ja havahtunevat seuraavaksi siihen kun löytävätkin itsensä vuoden kovimman tulokkaan levynjulkkarikeikalta Helsingin Tavastialta (2. lokakuuta, vink!) takoen nyrkillään ilmaa musiikin tahtiin samalla pohtien miten oikein päätyi tähän pisteeseen.

Levy vie nimittäin mukanaan. Vaikka AMK Dropout onkin kokonaisuutena paljon tummempisävytteisempi albumi kuin esikoissinkkunsa, on se täynnä samanlaista nerokasta lyriikkaa, tarttuvaa biisikoukkua ja hymyilyttävää kekseliäisyyttä. Vasta kuunneltaessa Kasmirin kokonaista levyä on mahdollista perinpohjaisesti ymmärtää kuinka täydellinen osa suurempaa kokonaisuutta sen hyväntuuliset sinkkulohkaisut Vadelmavene sekä Wowwowwow oikeasti ovat.

Hyvän esimerkin levyn monimuotoisuudesta antavat peräkkäiset kappaleet Iholla ja STIK, jotka ovat tunnelmaltaan niin täydellisen erilaiset, mutta silti jollakin omituisella tavalla sopivat levylle täydellisesti peräjälkeen.

Iholla -kappaleella on suurta potentiaalia nousta levyn suurimmaksi hitiksi ja se lieneekin seuraava sinkkulohkaisu. Näin kesän vaihtuessa syksyn puolelle ei soittimeen nimittäin sovi mikään paremmin kuin kappale, jonka ainutlaatuisen tunnelman alla piilee lämmin muisto kesästä ja festareista. Iholla on myös biisi, jolla kuuluu mielestäni kaikkein vahvimmin tuottajan kädenjälki; Kasmir kuulostaa nimittäin kappaleessa aivan Sannin kaukaiselta artisti-isoveliltä ja selkeimpänä yhdistävänä tekijänä artisteilla on molempien debyyttien tuottajana taiteillut Hank Solo.

STIK (Sä Tuoksut Ihan Kesälomalle) taas jatkaa kesänostalgisointia astetta härskimmällä tavalla. Rivon kuuloiset alkuspiikit, lähes törkeät sanoitukset, kertosäkeen falsetit sekä kevyet Justin Timberlake -vibat herättävät allekirjoittaneessa epätodellisen olon; eihän tällaista voi tehdä Suomessa! AMK Dropout kuitenkin rikkoo kaikki mahdolliset säännöt. Miten se oikein toimii? En tiedä, mutta toimiipa kuitenkin ja olen iloinen. Kasmir on täydellinen esimerkki siitä mitä syntyy kun säännöt heitetään romukoppaan ja itse musiikille annetaan ohjat.

Minun on vaikeaa nimetä omaa suosikkiani levyltä, joka on näin täynnä koukuttavaa hittimateriaalia. Valkoista Kohinaa hypnotisoi kuulijan heti levyn alkumetreillä. Rumaa on raa’an täydellinen kuvaus itsetuhoisesta erokäyttäytymisestä. Vioittumaton on vallankumouksellinen hymni toisesta ulottuvuudesta. Se on myös levyn ensimmäinen kappale, joka näyttää Kasmirin todellisia taitoja laulajana – tosin sekin vain murto-osan. Vasta levyn lopetusraita Aavikko näyttää Kasmirin äänen vihdoin kaikessa loistossaan ja repii auki ihan kaiken aina sydänjuuria myöten. Vaikka Aavikon teksti on yksinkertainen ja pelkistetty, ei tarvita enempää. Loppua kohden kappale nousee niin, että se saavuttaa lopulta myös koko levyn korkeimman kliimaksin. Sitten se… loppuu. Noin vain. Koko levy. Kuin seinään. Sisälläni nousee ensin puhdas raivo siihen, että vuoden paras levy NOIN VAIN LOPPUI. Sitä kuitenkin seuraa epätoivoinen pakko saada kuulla välittömästi lisää. Painan uudestaan play. Evil genius.

Musiikin suhteen tarkastelen asioita aina fiiliksen kautta ja siksi tämäkin levy iskee ja kovaa. AMK Dropout ei ole pelkkä musiikkitallenne vaan tietynlainen tunnelma jostakin kaukaisesta mutta kuitenkin niin tutun tuntuisessa ulottuvuudessa. Vaikka ennakoin AMK Dropoutista kesälevyä, pakko myöntää että yleistunnelmaltaan se tulee kyllä sopimaan tehosoittoon erityisesti läpi syksyn ja synkän talvenkin.

Koen olevani hyvin onnekkaassa ja etuoikeutetussa asemassa kun olen saanut seurata Thomas Kirjosen edistystä musiikkiurallaan jo eK. (ennen Kasmiria) viimeiset kymmenen vuotta. Tuntuu vielä ihan eiliseltä kun siloposkinen Kirjonen  örisi Collarbonessa, joka soitti nu-metal vaikutteista alternative rockiaan kitarat ja bassot polvissa pokaten lopulta myös voittopystin sekä levytyssopimuksen Ääni & Vimma -musiikkikilpailussa vuonna 2005. Siitä on kuitenkin jo yhdeksän vuotta. Näiden vuosien aikana olen kahlaannut läpi niin monet varhaisdemot sekä myöhäiseltä Collarbonelta, että nuorelta 15 Minutes Before The Diveltakin ja salaa toivoin jo vuonna 2005, että Henri Salonen (Hank Solo) ja Thomas Kirjonen tekisivät joskus yhdessä musiikkia. Toiveeni toteutui vihdoin kun 15 Minutes Before The Dive pistettiin pystyyn kuutisen vuotta sitten, enkä ole koskaan nähnyt Thomas Kirjosen kehittyvän laulajana yhtä paljon ja nopeasti kuin siitä lähtien.

Viime vuosina Kasmiria on nähty niin omilla keikoilla kuin Heavyweight DJ’s -kokoonpanon solistinakin sekä lavalla niin Sannin kuin Asteenkin kanssa. Heavyweight DJ’s tuntui itselleni Kasmirin vahvan rock-taustan vuoksi yllättävältä ja omituiselta siirrolta, mutta nyt se kaikki kuroutuu yhteen ja vaikutteet kaikista näistä kokemuksista viimeisen kymmenen vuoden ajalta kuuluvat selkeästi AMK Dropoutilla. It all makes sense now.

Lahjakas muusikko Kasmir on ollut aina, mutta nyt hän vaikuttaa olevan myös onnellinen sellainen. Se paistaa läpi jokaisesta nuotista, biitistä ja lainista. Kolme asiaa tiedän tästä miehestä varmasti. (1) Kasmir on ihan hemmetin monipuolinen ja lahjakas muusikko niin biisintekijänä kuin laulajanakin. (2) Vaikka Vadelmavene ilmestyikin monen kesään yhtenä yönä ihan puskista, on Kasmirilla takanaan pitkä ja opettavainen matka ja hän on tehnyt paljon töitä unelmansa eteen. (3) Suomessa ei ole nähty aiemmin näin toimivaa purkkasoulmiespopparia enkä malta odottaa mihin AMK Dropout Kasmirin vie. Povaan että pitkälle – ja ansaitusti.

AMK Dropout ilmestyy 19.9. ja sen voi tilata ennakkoon esimerkiksi Levykauppa Äxästä tai iTunesista sekä sen voi kuunnella ennakkoon YleX:n sivuilla. Kasmirin keikkarundi starttaa Tavastian levynjulkkarikeikalta 2.10. Sinne voi ottaa piletit haltuun Tiketistä

No Comments

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.