Asiat, jotka PMMP antoi meille

 

Kun olin ehkä kuta kuinkin 15-vuotias, osallistuin silloisten bändikavereideni kanssa Nuorisoasiainkeskuksen järjestämään lyriikkapajaan, jossa viikonlopun mittaisen pajan aikana saimme myös keskustella omista suosikeistamme. Esille nousi useita loistavia suomalaisia biisinkirjoittajia ja runoilijoita, joista itse mostin omana suosikkinani pöydälle jo silloin PMMP:n, jonka Kovemmat Kädet -albumi oli tuolla hetkellä kaikkien aikojen suosikkilevyni (ja kuuluu niihin edelleen).

Nyt, 22-vuotiaana, on PMMP:n musiikki edelleen mielestäni etenkin lyriikoidensa puolesta Suomen parhaimmistoa ja kaikkien näiden vuosien aikana olen oppinut arvostamaan yhä enemmän sitä kuinka taitavasti bändi on osannut pukea tunnetiloja sanoiksi, ottamaan kantaa tärkeisiin aiheisiin sekä käsittelemään vaikeitakin aiheita harvinaisen osuvalla tavalla.

Eilen PMMP päätti kymmenvuotisen uransa Helsingin Jäähallilla loppuunmyydylle katsomolle. En nyt itke tässä eilisestä sen enempää sillä tulen kirjoittamaan siitä vielä toisaalle, mutta sen sijaan tahtoisin jakaa teille muutamia PMMP:n musiikillisen tuotannon helmiä; koskettavia tarinoita, tärkeitä kannanottoja sekä pohdiskelemisen arvoisia asioita, joita PMMP jättää taaksensa musiikkinsa mukana.

 

 

 

1

Se vaikenee joka pelkää vastausta
ei kestä totuutta, jää vaille vapautta
Se vaikenee joka pelkää muiden mieltä
ja hiljeten väistää vain tyhmemmän tieltä
Se vaikenee joka pelkää mieltä muiden
hukkuu myötävirran ruuhkan sekaan uiden

 

Jos PMMP on jotakin minun silmissäni koskaan edustanut, niin rohkeutta. Keikoilla olen katsellut ihaillen kuinka vapaina, uskaliaina, kauniina ja onnellisena tytöt säteilevät ja juuri näitä asioita toivon joskus itsekin olevani – ihminen, joka omana itsenään rohkeasti pitää puolensa ja huutaa mielipiteensä koko maailmalle. Uransa aikana PMMP on todella näyttänyt, että on upeaa olla uniikki ja sanoa rohkeasti ääneen mihin uskoo!

 

2

Monta kivaa kesäkaverii,
koluttu miljoona terassii,
ja kokeiltu hupina, montako fisua 
kannattaa kumota yhdessä illassa.
Tulee pari hyvää ideaa: 
nyt jos aamuun asti dokataan niin 
noin puoli seiskalta kun aukee stadikka 
me ollaan uimassa bokserit jalassa.
En muista teidän sukunimiä, 
voiko silloin sanoa “ystävä”?
Sinä olet sellainen, 
ole siinä lähellä 
Ota mua kädestä, 
sinä ymmärrät minua.

 

Kaikkien aikojen paras kesäkappale, Kesäkaverit, kertoo siitä kesäisin iskevästä villistä spontaaniudesta, jonka en toivo koskaan katoavan meistä. Kesä on täydellisin aika tutustua uusiin ihmisiin, luoda uusia ystävyyssuhteita ja toteuttaa hulluja ideoita. PMMP on osoittanut, että hyvä ystävä voi löytyä lähempää kuin arvaisikaan. Etenkin kesäisin.

 

3

En kanna kaunaa enkä kaipaa tänne koskaan
kun äiti kuolee, lähden viimein kaupunkiin
En muista niitä, jotka nyt mua hieroo paskaan
jos laitan silmät kiinni, nousen taivaisiin
Ne huutaa raivoissaan: “Ei, mies ei toimi noin!”
Kauneus kai loukkaa niitä, minkä sille voin
Ja ruumistani täällä vaikka pilkataan
sieluuni koskea ei voi milloinkaan

 

Sukupuolivähemmistöjä koskettava San Francisco kertoo tarinaa miehestä höyhenpuuhkassa, joka yrittää kestää vaikeuksia, joita pikkukaupungissa kohdataan kun ei sopeudu joukkoon. San Francisco kertoo kuitenkin myös unelmista, toivosta, vapaudesta ja mahdollisuudesta johonkin parempaan. PMMP on uransa aikana ollut muutenkin vahvasti läsnä seksuaalivähemmistöjen oikeuksien puolestapuhujana erilaisissa kampanjoissa ja tapahtumissa joten kappale on vain pintaraapaisu kaikesta tästä. PMMP on opettanut uransa aikana suvaitsevaisuutta.

 

 

4

Valittaisinko puoliääneen
Johda kotiin matka keskenjääneen
Missä, miten päin täytyisi olla
huutaisinko, jos sä täällä sittenkin oot
Viekää minut sinne missä hän on
virta ole halki edessä airon
Viekää minut sinne missä hän on
lautturi, kuule mitä mä toivon

 

Menetin isäni vuosia sitten auto-onnettomuudessa ja yksi asia, joka on auttanut minua aina eniten surressani, on ollut musiikki. Tietyt kappaleet tuovat lohtua ja nostattavat fiilistä ja Lautturi on ollut ehdottomasti yksi näistä kappaleista. Kappale on mielestäni kaunis kuvaus siitä, miltä tuntuu kun on menettänyt rakkaan. Uransa aikana PMMP on antanut turvaa.

 

5

Eka poikaystävä jätti, toinen piti siskosta liikaa
kolmas oli kauhean nätti, parempi on jättää kuin luottaa
Miten tulit aiemmin toimeen ilman tuota harhaista mieltä
Oletko jo tottunut kuoreen, sinua ei tunnista sieltä
Joka ikinen on ansainnut vieläkin parempaa ja suurempaa
Heti kun on jääty kiinni on julma kiire vaihtaa
Täytyy vaihtaa
Olkaa yksin ja juoskaa karkuun
Rakkaus alkaa ja rakkaus sammuu

 

Niihin aikoihin kun Kovemmat Kädet oli vielä tuore ja todella aivan suosikkilevyni, oli Olkaa Yksin ja Juoskaa Karkuun lempparini koko levyltä. Kappale kertoo mielestäni pelottavan osuvasti miltä tuntuu ja mitä tapahtuu jos rakkaus pelottaa. Sillä rakkaus todella usein alkaa, sammuu, satuttaa ja turtuu, ja tekee monia muitakin asioita. Siitäkään huolimata en usko, että rakkautta kannattaisi koskaan juosta pakoon sillä vain silloin voi todella jäädä yksin. Uskon, että kipeäkin rakkaus on sen arvoinen. Ehkä juuri PMMP on jo nuoruusiällä opettanut minulle sen.

 

6

Kaikki sanoo sävyyn säälivään:
oma vika kun tällaiseen jään,
mut en tiedä enää itsekään,
ketä pelkään.
En ole nainen, en yhtään mitään –
kidutettu eläin häkissään.
Jos lyöt vielä kerran, niin minä tapan sut,
ja isken jollain millä sinäkin oot mua hakannut.
Mä astun harhaan taivaan tieltä
jonnekin pimeään, mut viedään sinne,
missä ei ees tarvitse nimeään.

 

Muutamia vuosia sitten PMMP julkaisi naistenpäivänä Joku Raja! -singlensä, joka nimettiin Amnestyn samannimisen kampanjan mukaan ja myös singlen kaikki tuotot ohjattiin kyseisen kampanjan hyväksi. Yhä edelleenkin jatkuvan Joku Raja! -kamppiksen tavoitteena on vähentää naisiin kohdistuvaa väkivaltaa sekä lähisuhteissa että maailman konfliktialueilla. Olen onnekas sillä en itse ole koskaan elämässäni joutunut minkäänlaisen väkivallan uhriksi, mutta lähipiirissäni on liian monia naisia, jotka ovat eläneet todella väkivaltaisessa parisuhteessa. Se on jättänyt heihin kaikkiin niin fyysiset kuin henkisetkin jälkensä. Vaikka he ovat päässeet suhteesta pois, joillekin tilanne ei ole ollut niin onnekas. Uskon, että PMMP on antanut kappaleellaan useille tällaisille uskomatoman vahvoille naisille lohtua.

 

7

Kysyit onko mulla mitään
listasin ne kaikki tähän
asioita joista vähän
elämässä ilahdun

 

Te lukijat, jos ketkä, varmasti tiedätte kuinka paljon rakastankaan tehdä erilaisia listoja, onhan tämä postauskin sellainen. Eilisellä, viimeisellä keikallaan, Paula Vesala kertoi pojasta, joka lähetti hänelle aikoinaan fanikirjeen, ja jonka kanssa hän on tähänkin pävään asti pysynyt kirjeenvaihdossa. Eräässä kirjeessään hän kysyi pojalta mitkä asiat saavat hänet iloiseksi, ja poika oli lähettänyt hänelle listan, jossa oli kirjannut näitä asioita elämästään. Nämä asiat on nyt koottu Korkeasaari-kappaleeseen. PMMP on uransa aikana näyttänyt kuinka pienistäkin asioista tulisi nauttia suurella sydämellä.

 

 

8

Anna rakas voimia jaksamaan
alusvaatemainokset kaduilla
Joka puolella muija kuvissaan
luottaa itseensä pikkuhousuissaan
Itseinhosta, ihmisvihasta, hyvää bisnestä muovilihasta
Sinä olet kauniimpi kaduilla loisteputkimaailman valoissa
Jeesus ei tule oletko valmis
Jeesus ei tule oletko valmis

 

Jeesus Ei Tule Oletko Valmis on tämän vuoden aikana noussut lyriikoidensa puolesta suurimmaksi suosikikseni. Mielestäni se on nerokas kirjotelma nykymaailman arvojärjestyksestä sekä mainosmaailman asettamista paineista, ja surullisinta mielestäni on, että huumorisävytteisen tekstin jokainen säe on nykyään täyttä totta. Tällaisisa kappaleissaan PMMP on mielestäni aina osannut huumorin välityksellä antaa käsittämättömästi voimaa, silloinkin kun maailman meno muuten on tuntunut turhauttavalta.

 

9

Sisällä on sinussa vesi raskas, rannaton
Se tahdotonta liikuttelee kun vuorovesi nousee tai laskee
vie onnetonta
Kun en saa sua kiinni aina pelkään vaan
sun satuttavan itseäsi uudestaan
Enkä voi auttaa
Kai ehjin siivin me vielä joskus liidetään
Alhaalla jossain nukkuu kaikki muut
Kukaan ei löydä
pimeyteen meidät merkitään
Saa salaisuuden sysimetsän puut

 

Teini-iässä Salla Tahtoo Siivet -kappaleella oli minulle suunnaton merkitys, sillä loppujen lopuksi mikään ei taida tuntua vaikeammalta kuin aikuiseksi kasvaminen. Olen eläny valtaosan teini-iästäni joko oman tai muiden melankolian vallassa, ja silloin vallitsevana tunteena on usein ollut joko huoli tai suru – itseään tai muita kohtaan. Tämä kappale on melankoliastaan huolimatta silloin tuonut lukuisia kertoja sekä minulle, että ystävilleni rauhan tunteen, joka on tuntunut silloin korvaamattomalta. Kiitos, PMMP.

 

10

En oo mikään perse, oon mieluummin persoona
jättäkää mut pois miss pop -kilpailuista
Terkut hiekkalaatikkojen reunoilta
tulkaa tekeen meidän kaa rakkauden hiekkakakkuja!
Kun on saanu aina alottaa kaiken alusta
ei oo näkyny tyhjän paperin kauhua
Kaikki kel on sakset osaa leikata
jos mokaatte, kukaan ei muista sitä huomenna
Kannattaa kokeilla itsensä häpäisyä
siihen ei kuole, kokeilin, oon vielä hengissä!
Tehkää ite kaikki ihan alusta
niin se on ajankuva, päivänkuva, hetkenkuva, omakuva
Sua ei ole tehty kenenkään kylkiluusta
ei raudasta tai puustaMiten tyttöjä tehdään?
No ne on toisia aineita mistä tämmöset koostuu
Värikkäit palikoita rakentaa oma torni
kun juomakulttuuriperhe kasvattaa
Tehän ootte jo oikein
kun te ootte vaan just noin
Kaikki mitä te teette
ja se miten te ootte
Hunninko maailmankartalle!

 

Viimeisenä, muttei vähäisimpänä, Tytöt. PMMP on ollut vahva tyttöenergian symboli maassamme jo vuosikymmenen ajan ja rohkaissut tyttöjä kasvamaan rohkeiksi naisiksi. PMMP on uransa aikana promonnut rakkautta, hauskanpitoa, ihmisoikeuksia, päämäärätietoisuutta, unelmia, tunteita ja sekopäisyyttä tavalla, joka tässä maassa jää varmasti ainutkertaiseksi. Kyyneliensekaisin fiiliksin totean sydämeni pohjasta; Kiitos. Kiitos sydämeni pohjasta, PMMP. Toivottavasti tulette joskus takaisin!

 

1 Comment

  • Reply Miika Warsell 09/2023 at 10:20 pm

    ..tun kova lista. Harmittaa, että missasin koko PMMP:n kultakauden. (liian vanha, asuin ulkimailla).

  • Leave a Reply

    This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.