Haastattelussa: Anti-Flag

Aurinko polttaa, on ihan pirun kuuma, ja vesistö kimmeltää puiden lomasta. Istumme Ruisrockin rannan tuntumassa puiden hennossa varjossa, suorastaan rukoillen, että edes kevyt kesätuulahdus pyyhkäisisi kasvojamme. Seurassani istuu yksi suosikki-ihmisistäni, Anti-Flagin nokkamies Justin Sane.

 

Anti-Flagissa on musiikin lisäksi aina ollut hieman kyse myös vaikuttamisesta sekä ihmisten yhdistämisestä. Uskotko, että paremman maailman saavuttaminen on mahdollista? Jos uskot, kuinka paljon paremman?

Uskon, mutta on ihmisluonteelle tyypillistä, että maailman pitää ensin muuttua todella, todella kamalaksi ja rumaksi ennen kuin asiat todella muuttuvat.

 

Jos voisit muuttaa mitä tahansa maailmassa sormia napsauttamalla, mitä se olisi ja miksi?

Mielestäni ensimmäinen ongelma tässä maailmassa on epäoikeudenmukaisuus koska sitä on kaikessa pahassa olipa kyse sitten öljyvuodoista, sodasta tai köyhyydestä. Uskon, että meidän tulisi pyrkiä pois epäoikeudenmukaisuudesta ja kun meillä vihdoin on tasavertainen maailma, voimme pyrkiä eteenpäin.

 

Mitä muuttaisit politiikassa?

Mitä muuttaisin politiikassa? No, on niin paljon asioita joita muuttaisin, mutta ensisijaisesti antaisin kaikille tasavertaisen äänen. Etenkin Yhdysvalloissa on hyvin vaikea saada poikkeava näkemys – kuten omani – kuulluksi. Yrittäisin muuttaa sen.

 

Mitä muuttaisit musiikkiteollisuudessa?

No… meh. En ole koskaan oikeastaan pitänyt musiikkiteollisuudesta, haha! Teen kaikkeni etten oikeastaan olisi osa yhtään mitään teollisuutta, mutta kaiken kaikkiaan mielestäni taiteelle ja musiikille annetaan aivan liian vähän arvoa. Jo ihan yksilön tasolla; ihmiset maksavat iPodista, mutta he eivät halua maksaa musiikista jonka laittavat iPodilleen. Kun tarkastelee tuota mallia se pätee aina kadulla kävelevästä ihmisestä pilvenpiirtäjän huipulla työskentelevään levy-yhtiön pomoon. Ihmiset ovat asennoituneet niin, että musiikki on heille todella tärkeää muttei arvokasta. Se on mielestäni sääli.

 

Musiikkiteollisuus on ollut nyt isossa murroksessa kun kotistudiot, uudet formaatit ja musiikin lataaminen internetistä ovat ottaneet enemmän jalansijaa. Mitä ajattelet siitä?

On mieletöntä, että uuden teknologian avulla ihmiset pystyvät nauhoittamaan itseään ja ilmaisemaan itseään paremmin. On innostavaa, että internetin avulla ihmiset voivat tulla kuulluksi. Toisaalta se on kuitenkin samalla niin suudelma kuin kirouskin, eikö? Koska vaikka on paljon musiikkia, jota kuunnella on sitä toisaalta niin paljon etteivät ihmiset vain yksinkertaisesti pysty ottamaan sitä kaikkea vastaan. Siitä on syntynyt mielenkiintoinen paradoksi. Minusta on silti tärkeämpää, että se musiikki tulee tehdyksi ja saa mahdollisuuden tulla kuulluksi.

 

Onko näillä muutoksilla vaikutusta itse luomisprosessiin?

Tiedätkö, minulle on itse asiassa helpompaa kirjoittaa musiikkia nyt. Sekä siksi, että olen kirjoittanut musiikkia jo pitkään mutta myös koska nauhoitan itseäni nykyään aina kun kirjoitan. Yleensä minulla on kannettava tietokone edessäni, joka nauhoittaa minua samalla, sillä joskus kun laulat tai soitat jotain mitä keksit päästäsi, keksit jotain todella loistavaa mutta jos et nauhoita sitä et muista tarkalleen miltä se kuulosti.

 

Mikä on paras tapa aloittelevalle bändille tulle kuulluksi?

Enemmän kuin mitään muuta; sinun pitää vain sinnikkäästi jatkaa soittamista. Mielestäni ihmiset aloittavat usein bändejä ja tahtovat tulla kuuluisaksi päivässä, mutta se ei toimi niin. Se saattaa mennä niin parille ihmiselle elämässä, mutta se on hyvin harvinaista. Jos rakastat soittamista, jatka vain soittamista. Jos olet edes puoliksi hyvä ja jatkat tarpeeksi pitkään, joku kyllä huomaa. Mutta sinun pitää todella rakastaa sitä koska jos teet sitä vain koska tahdot olla kuuluisa… et tule onnistumaan. Et tule kestämään tarpeeksi pitkään. Se on liian vaikeaa… sinun pitää todella rakastaa sitä.

 

Tuo on totta, hyvin usein ihmiset alkavat soittaa bändissä koska tahtovat olla cooleja, mitä mieltä olet siitä?

Teen kaiken mitä suinkin pystyn, etten olisi cool. Niissä ihmisissä, jotka tahtovat vain olla cooleja on niin vähän sisältöä eikä se ole mielestäni innostavaa tai hauskaa. Huomioin itse paljon mielummin jotakin aitoa suoraan sydämestä, mikä tarjoaa jotakin arvokasta ja mielenkiintosta. Tiedätkö, kuka tahansa paskapää voi olla cool. Ei sitä varten tarvitse kuin näyttää hyvältä. Ja mitä sitten? Näytät hyvältä? Saatat silti olla täysi kusipää. Se ei ole minulle tärkeää.

 

Miten tuo sekä trendit ja muu vastaava vaikuttavat mielestäsi musiikkiin?

Tietysti se vaikuttaa. Ja vaikka sanoinkin noin niin… jotkut ihmiset ovat vain tosi cooleja! Ja he ovat silti mahtavia! En ole sinänsä sitä vastaan, mutta mielestäni sen tavoitteleminen vain koska se on trendikästä tai koska tahtoo tehdä johonkin vaikutuksen… siinä ei ole minusta järkeä. Mutta jotkut trendit tulevat ja menevät ja on olemassa paljon edelläkävijöitä ja luovia ihmisiä ja luovat ihmiset ovat minusta aidosti cooleja! Rakastan sitä kun joku luo jotakin uutta ja mielenkiintoista.

 

Suuri taide syntyy suuresta tuskasta. Ajatuksia?

Ehdottomasti totta. Hieno taide voi syntyä minkälaisissa olosuhteissa tahansa. Joskus ihmiset ovat todella iloisia kirjoittaessaan hienoa taidetta, joskus ihmiset ovat todella surullisia kirjoittaessaan hienoa taidetta. Minun mielestäni omat parhaat teokseni ovat syntyneet suurten vastoinkäymisten aikana joten se kuulostaa mielestäni istuvalta.

 

Eli suuri taide syntyy suurista tunteista?

Ehdottomasti, tuo on mielestäni täydellinen tapa pukea se sanoiksi!

 

Nähdäänkö muusikon ura mielestäsi glorifioidumpana kuin mitä se todella on?

Todellakin. Huolimatta siitä kuka olet tässä maailmassa, sinulla on jonkinlaisia ongelmia. Olivat ne sitten pieniä tai suuria, ne tuntuvat suurelta itsestä. Jokainen kamppailee elämänsä aikana jossain. Esimerkiksi nettisivujen pitäminen on sinulle varmasti siisteintä ikinä; saat puhua bändeille! Pääset ilmaiseksi keikoille! Eikö niin? Ja se on toki sen kaiken hieno osuus, mutta siihen kuuluu myös kaikki se kova työ, ja joudut seisomaan koko päivän paahtavassa auringossa ja matkustamaan pitkiä matkoja ja kaikki ne yön pikkutunnit, jotka käytät itsesi ja sivujesi kehittämiseen… Tiedät mitä tarkoitan? Bändissä oleminen on ihan samanlaista; pääset todella upeisiin, eksoottisiin paikkoihin sekä saat soittaa rock konsertteja mikä on todella mieletöntä. Mutta toisaalta – nukuin kaksi tuntia viime yönä. Ääneni on aivan loppu ja minä myös. Mutta saamme myös puhua kaltaisillesi hienoille ihmisille ja esitellä itsemme maailmalle ja se on upeaa!

No Comments

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.